Úterý, 19. března 2024

Brusel chce odložit prodej části povolenek. Česko na tom prodělá

Na trhu je podle Evropské komise příliš mnoho levných povolenek. Analytici se shodují na tom, že snaha Bruselu je nedostatečná.

Brusel chce odložit prodej části povolenek. Česko na tom prodělá

Evropská komise navrhla odložení prodeje 900 milionů kusů emisních povolenek a jejich vydražení v pozdějším termínu. Uvedený krok má podle Bruselu pomoci zachránit evropský trh s povolenkami. Analytici se však shodují na tom, že tato snaha je nedostatečná až zbytečná.

Kvůli obrovským přebytkům povolenek na trhu se jejich cena pohybuje velmi nízko a dál klesá, což narušuje evropský záměr boje s klimatickými změnami. Proto Evropská komise navrhla mechanismus zvaný "backload". Ten má odložit prodej 900 milionů povolenek, které se měly prodat v příštích dvou letech, až na poslední dva roky obchodování, tedy na léta 2018-2020.

Obchodování s povolenkami, které umožňují evropským firmám vypouštět do ovzduší oxid uhličitý, vstoupí v letech 2013-2020 do další fáze. Od příštího roku budou povolenky prodávat jednotlivé státy včetně Česka v aukcích. Firmy, které je až do konce letošního roku dostávají zdarma, jich budou muset od příštího roku většinu nakupovat. To má donutit největší evropské znečišťovatele šetřit životní prostředí.

V Česku prodej povolenek v aukcích umožňuje zákon, který koncem září schválila Poslanecká sněmovna. Stát by mohl získat prodejem povolenek v příštích osmi letech zhruba 70-80 miliard korun.

Mechanismem "backload" chce Evropská komise zvýšit cenu povolenky. Trh je však vůči tomuto záměru velmi skeptický. Včerejší oznámení o pozdržení prodeje části povolenek sice nejprve vyhnalo jejich cenu z 8,50 na 9,08 eura za kus, už kolem poledne se však jejich cena vrátila na přibližně stejnou hodnotu jako před oznámením Bruselu. V roce 2008 se cena za jednu povolenku pohybovala kolem 20 eur.

"Nárůst ceny přisuzuji spíše jednorázovému vzrušení na trhu, které velmi brzy pominulo. Dlouhodobě si ale myslím, že bude cena povolenek dál klesat," uvedl ředitel emisních operací společnosti Virtuse Group Jan Fousek.

Důvodů pro to je několik. Mezi hlavní se řadí obrovské přebytky povolenek, které na svých účtech hromadí největší evropské průmyslové a energetické koncerny. Ty mohou nevyužité povolenky převést ze současné bezplatné do následující aukční fáze.

Podle koordinátorky Klimatické koalice Centra pro dopravu a energetiku Barbory Hanžlové je povolenek tolik, že po nich nebude v aukcích taková poptávka, jakou očekávají bruselští úředníci.

Kdyby ale cena povolenek opravdu stoupla, stát by na jejich prodeji mohl vydělat více peněz. Podle jednoho z vysoce postavených úředníků na ministerstvu životního prostředí, který si nepřál být jmenován, ale stát v prvních letech aukcí o peníze spíše přijde. "Máme obavu, že v následujících letech bude mít efekt snížení množství povolenek na trhu negativnější dopad než jejich případné zdražení," dodal zdroj.

Oficiálně pak ministerstvo nepředpokládá, že tento mechanismus vyžene cenu povolenky nahoru o více než tři eura.

Evropská komise předložila svůj návrh výboru EU pro změnu klimatu, který by měl o pozdržení prodeje části povolenek hlasovat v polovině prosince. Stanovisko k tomuto kroku bude muset zaujmout i česká vláda.

"Dnes má Evropská komise předložit několik variant strukturálních změn, které se týkají vývoje trhu emisních povolenek a dalších kroků ke zvýšení jejich ceny. My tyto návrhy pošleme na vládu a teprve potom se uvidí," řekl včera HN ředitel odboru energetiky a ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí Pavel Zámyslický.

Hra s povolenkami


900 MILIONŮ

emisních povolenek hodlá Evropská komise stáhnout z oběhu v letech 2013 až 2015, aby je mohla prodat později. Doufá, že tím vyžene cenu povolenek nahoru a později je prodá dráž, na čemž vydělají evropské země při prodeji povolenek v aukcích. Analytici však nepředpokládají, že dojde k zásadnímu nárůstu ceny.

1,7 MILIARDY

emisních povolenek přebývá podle odhadů Evropské komise na trhu v letošním roce. To je přibližně dvojnásobek množství povolenek, jejichž prodej chce Brusel odložit na poslední dva roky obchodování. V roce 2013 by se měl tento přebytek přehoupnout přes dvě miliardy emisních povolenek.

7,5 MILIARDY

emisních povolenek by mělo být celkově na trhu ve 2013-2020.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů