Úterý, 19. března 2024

Ohlédnutí za účastí českých firem na mezinárodním veletrhu EcoFair a Energetika (10.-12.10.2012)

Srbsko je tradičním obchodním partnerem České republiky a i proto je jejich zájem o spolupráci s tímto teritoriem trvalý. Pro další rozvoj spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí se české firmy s podporou českých státních institucí a pod organizační podporu fy INTEGRA Praha účastnily  i letošního ročníku veletrhu ECOFAIR. Nabízíme menší zhodnocení ze strany Velvyslanectví ČR v Beogradu a věříme, že investice všech do navázání kontaktů, veletrhů apod. se budoucnosti zůročí. 

Ohlédnutí za účastí českých firem na mezinárodním veletrhu EcoFair a Energetika (10.-12.10.2012)

Na 9. mezinárodním veletrhu ochrany životního prostředí EcoFair, který se uskutečnil v Bělehradě ve dnech 10.-12. října 2012 (spolu s 8. ročníkem veletrhu Energetika) se prezentovalo 23 českých firem v rámci společné účasti OPPI. Na letošním ročníku byla Česká republika hlavní partnerskou zemí. Účast hodnotíme jako velice zdařilou a úspěšnou. Česká expozice mimo jiné získala od organizátorů zlatou medaili za účast.

Letošní 9. ročník mezinárodního veletrhu EcoFair lze hodnotit jako úspěšný. Na ploše 4.313 m2 (v roce 2011 byla plocha veletrhu 4.256 m2) se představilo 207 vystavovatelů (v roce 2010 byl počet 211) z 15 zemí (vloni z 11). Počet návštěvníků činil 12.440 (loni 12.100).

Na veletrhu byla prezentována rozsáhlá expozice ČR o celkové výměře 246 m2. Jednalo se o společnou účast podpořenou v rámci OPPI.

Účastnily se následující firmy z ČR: DTZ Liberec s.r.o.; EKOSYSTEM spol. s.r.o.; Elkoplast Zlín; Geotest a.s.; Kovodružstvo Strážov; Královopolská Ria a.s.; LUX-PTZ s.r.o.; Mepla; MOSEV plast s.r.o.; NOEN; NWT a.s.; ODES s.r.o.; Presskan system a.s; První brněnská strojírna Velká Bíteš; REFLEX Zlín spol. s.r.o.; Renosa; TopolWater; VAPO spol s.r.o.; VHS Brno a.s; VST Engineering spo. s.r.o.; WOMBAT s.r.o.; ZVVZ-Enven Engineering a.s.; Žďas a.s. a na posledním stánku byla společná účast CzechTrade a Hospodářské komory ČR.

V rámci účasti byl organizován hojný doprovodný program. Dne 3.10.2012 se uskutečnila tisková konference k veletrhu. Za českou stranu vystoupil L. Joza, vedoucí ekonomického úseku ZÚ Bělehrad a J. Hansl, ředitel zahraničního odboru Hospodářské komory ČR.

Dne 12.10.2012 od 18.00 se na ZÚ Bělehrad uskutečnil koktejl, na kterém velvyslankyně ČR v Srbsku Hana Hubáčková pozdravila zúčastněné vystavovatele a zástupce srbských institucí při příležitosti. Cílem akce bylo vyzdvihnout, že na letošním ročníku veletrhu je ČR země partner. Koktejlu se zúčastnilo cca 90 návštěvníků.

Při samotném zahájení veletrhu navštívila českou expozici také ministryně energetiky, rozvoje a ochrany životního prostředí Srbské republiky Zorana Mihajlović.

Dne 13.10.2012 se v prostorách výstaviště uskutečnil "Český den", který sestával z tiskové konference a ze semináře/workshopu. Na tiskové konferenci vystoupili vedoucí ZK CzechTrade Bělehrad P. Svoboda, L. Joza, ředitel ČRA M. Pastvinský a představitelka HK ČR L. Marková. Tiskové konference se zúčastnilo cca 40 osob.

Odpolední seminář zahájili za českou stranu P. Svoboda, L. Joza, M. Pastvinský a za srbskou stranu poradce předsedy Hospodářské komory Srbska S. Mitrović, dále náměstek ministryně energetiky H. Stojković a ředitel odboru pro evropskou integraci ministerstva energetiky M. Tadić. Následovala prezentace českých vystavovatelů provedená L. Markovou.

Účast na semináři byla velice pozitivní, zúčastnilo se cca 110 osob. Tento den navštívila také expozici ČR také velvyslankyně Hubáčková.

Komentář ZÚ

Podle vyjádření vystavovatelů hodnotí většina z nich svoji účast na veletrhu pozitivně. ZÚ Bělehrad zastává názor, že letošní organizace a realizace účasti byla na velice vysoké úrovni.

Skutečnost, že ČR byla země partner velice přispěla k zviditelnění našeho zájmu o obchodně-ekonomickou spolupráci nejen v oblasti ochrany životního prostředí a energetiky. Na samotném výstavišti byla česká účast nepřehlédnutelná, stejně jako upoutávky na ni. Výrazný byl také mediální zájem o účast ČR.

K úspěšnému průběhu přispěla také přítomnost ředitele ČRA M. Pastvinského. Doprovodný program hodnotíme velmi pozitivně, účast představitelů srbských institucí a firem oproti loňskému ročníku byla cca dvojnásobná.

Mediální podporu akci v ČR poskytl portál Enviweb.cz.

ZDRO: www.mzv.cz, Enviweb

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů