Pátek, 26. dubna 2024

DUHOVKY: Vlci se vrací do českých hor

DUHOVKY: Vlci se vrací do českých hor
  1. ŠELMY: Vlci se vrací
  2. ENERGETIKA: Britští průmyslníci si libují v ekologických zákonech
  3. LESY: Šumavské vítězství
  4. SOUTĚŽ: Vydejte se po stopách šelem

ŠELMY
Vlci se vrací

Před měsícem zachytila fotopast vlka nedaleko česko-německých hranic. Do oblasti Hohwald sousedící se Šluknovským výběžkem se vzácná šelma dostala patrně z rozšiřující se populace v německé Lužici, kde žije 11 smeček a jeden pár bez mláďat, přičemž každá smečka má zhruba 5 až 10 jedinců.

Přečtěte si více o návratu vlků do Česka.

Je pravděpodobné, že si vlci brzy najdou nový domov třeba v Českém Švýcarsku, Lužických či Jizerských horách nebo v Krkonoších.

Hnutí DUHA podporuje návrat velkých šelem - vlků, rysů a medvědů - do českých hor. Pytláci i nešetrné zásahy do krajiny však tato vzácná zvířata vybíjejí a vytlačují.

ENERGETIKA
Britští průmyslníci si libují v ekologických zákonech

Svaz britského průmyslu si libuje v ekologických zákonech. Libuje! Řekla to jeho zástupkyně na prestižní konferenci, kterou jsme - společně s několika ambasádami a Klimatickou koalicí - uspořádali v Poslanecké sněmovně.

Pro některé české politiky to musel být tak trochu kulturní šok. Britští průmyslníci dokonce spočetli, že zelené programy byly příčinou třetiny z veškerého hospodářského růstu, kterou země zažila v roce 2011. Nastartovaly totiž výrobu inovací a nová odvětví. Stovky podniků díky nim nadále šlapou a desetitisíce lidí mají práci; stavební firmy zateplují a opravují domy. Svaz britského průmyslu - který reprezentuje 240 000 firem - odhaduje, že čistá odvětví mohou během příštích dvou až tří let Británii vydělat 630 miliard korun.
Více k tématu najdete na našem webu.

LESY
Šumavské vítězství

Hnutí DUHA na konci listopadu ve všech bodech vyhrálo soud se současným vedením národního parku na Šumavě.

Okresní soud v Klatovech hodil do koše žalobu správy národního parku. Ta se snažila obhájit svůj loňský návrh na předběžné opatření, jež nám mělo zabránit, abychom pomáhali lidem, kteří bránili zbytky horských pralesů v národním parku před ilegálním kácením.

Rozsudek je naprosté fiasko současných šéfů národního parku, kteří nejenže káceli vzácné horské lesy, jež dostali od státu do správy, ale ještě poslali policii na lidi, kteří chtěli divokou přírodu chránit. Ředitel Mánek by měl skončit se zbytečnými soudy za státní peníze a raději chránit vzácnou šumavskou přírodu tak, aby národní park sloužil ochraně divočiny a turistům.

Více informací na http://hnutiduha.cz/aktualne/hnuti-duha-dostalo-za-pravdu-ve-vsech-bodech-soudu-o-blokadu-na-sumave

SOUTĚŽ
Vydejte se po stopách šelem

Zkuste vystopovat rysy a vlky v pohodlí vašeho domova. Na stránkách internetového obchodu Hnutí DUHA najděte 5 rysů nebo vlků s vánoční čepicí, objednejte za 500Kč a získejte dárek. Jedinečné DVD Vlci v Lužici čeká na každého úspěšného stopaře.

Šelmy není lehké najít v přírodě a ani mezi produkty našeho obchodu. Rozutekli se a můžou se schovávat za knihou, divadlem nebo tričkem. Pomozte nám je najít a chránit před pytláky!

Více informací a pravidla soutěže hledejte na http://obchod.hnutiduha.cz/po-stopach-velkych-selem/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů