Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Novozélandské vinařství Yealands Estate získalo na International Green Awards v Londýně hlavní cenu za udržitelné hospodářství v kategorii středně velkých podniků. Podnik, jehož produkce je čím dál snadněji k dostání i u nás, vyniká celou řadu zajímavých přístupů. Není to jen spásání trávy ve vinicích ovcemi místo použití chemie, využití solární a větrné energie a recyklace vody. Jsou též aktivní v programu carboNZero, který usiluje o vyrovnání vypouštěných skleníkových plynů odpovídající výsadbou či obnovou lesů a dalších zelených ploch, podporou zpracování metanu ze skládek či investicemi do obnovitelné energie.

Po patnácti letech se mezinárodní filmový festival EKOFILM vrací do Ostravy. Návštěvníci 38. ročníku se mohou těšit na snímky týkající se životního prostředí a přírodního a kulturního dědictví. Kromě filmů jsou na programu workshopy, přednášky, výstavy i koncerty. To vše v nevšedním prostředí industriálních Vítkovic.

Dvaapadesátiletý muž podle policie kvůli prodeji dřeva odcizil na Českobudějovicku 900 listnatých stromů, které vytěžil v katastru obce Šejby u Horní Stropnice. Vykácel je v chráněné krajinné oblasti a způsobil tím škodu několika milionů korun, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Regina Tupá.
Muž vykácel olše, topoly, duby, břízy, vrby a třešně. Stromy chtěl prodat. "Zásahem mimo jiné způsobil ekologickou újmu. Jeho jednáním byly v dané lokalitě zničeny veškeré dřeviny, došlo k dlouhodobé změně klimatických poměrů, rovněž k dlouhodobé likvidaci stanovišť pro četné živočichy, kdy byla narušena funkce regionálního koridoru," řekla Tupá.
Doba nutná na obnovu přírody v dané lokalitě může trvat až 60 let. Muži hrozí trest odnětí svobody na dva roky.

Plánované přesuny vládní agendy, v nichž liberální demokraté získají obranu za dopravu, jež se propojí s ministerstvem průmyslu a obchodu a vytvoří tak jedno velké hospodářské ministerstvo, stínuje efektivnost činnosti vlády vcelku marně.
Není sebemenší důvod myslet si, že Karolína Peake nebo kdokoliv jiný z LIDEM povede obranu lépe než ODS a že dopravě prospějí ochranná modrá křídla občanských demokratů. Smyslem přesunu se tedy jeví být spíše kumulace moci, a to evidentně s dlouhodobým účinkem.
Je otázka, zda případné provozní úspory spojení ministerstev budou schopné všechna tato rizika vyvážit. Patří sem i změna rovnováhy mezi ministerstvy. Vždyť co proti vládnímu ekonomickému gigantovi potom zmohou třeba lidé na ministerstvu životního prostředí, které už dnes často působí jako pododbor ministerstva průmyslu?

Města Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice, Prostějov a Vsetín, obec Křižánky (okres Žďár nad Sázavou) a mikroregion Drahanská vrchovina obhájily tituly nejpokročilejších místních Agend 21 pro rok 2012. Stalo se tak ve druhé polovině listopadu v Praze při příležitosti Národní přehlídky nejlepších MA 21, která se uskutečnila v rámci konference Národní sítě Zdravých měst ČR pořádané ve spolupráci s ministerstvy životního prostředí a pro místní rozvoj. Zástupci uvedených MA 21 tam prezentovali své postupy a zkušenosti z oblasti zapojování veřejnosti, strategického řízení úřadu i obce, ze zajímavých projektů a aktivit k udržitelnému rozvoji a o správnosti svých postupů při veřejné obhajobě přesvědčili na 160 zástupců dalších místních Agend 21. K nejzajímavějším bodům všech prezentací patřil zejména výklad o tom, jak pracovat se strategickým plánem města/obce/regionu či dalšími tematickými rozvojovými koncepcemi a jejich vazbou na schválený rozpočet.

Automobilka Škoda zahájila tento týden v Mladé Boleslavi výrobu benzinových přeplňovaných motorů nové generace. Tyto čtyřválce o objemu 1,2 a 1,4 litru se uplatní především ve škodovkách, ale také ve vozech Audi, Seat a Volkswagen. Vyznačují se nižší hmotností a snížením hluku. Nejprve jimi budou vybaveny vozy Škoda Octavia třetí generace, které do sériové výroby postupně naběhnou od přelomu roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů