Pátek, 19. dubna 2024

Povodňová ochrana: Zahraniční zkušenost

Jaké další systémy se v zahraničí využívají?

Povodňová ochrana: Zahraniční zkušenost

V Moderní obci č. 4 a10/2012 jsme představili mobilní protipovodňové systémy, které jsou hojně využívány ve Švédsku a Německu (paletové bariéry) a USA a Kanadě (Water-Gate). Jaké další systémy se v zahraničí využívají?

Společnost Geocell Systems z USA vyrábí protipovodňový systém označený zkratkou RDFW (Rapid Deployment Flood Wall - rychle sestavitelné protipovodňové stěny). Jde o mřížkový systém, jenž je po povodni znovu použitelný nebo jej lze ponechat coby trvalé zábrany.

ZKUŠENOSTI Z USA

Mřížky jsou vyrobeny z recyklovaného plastu a plní se shora pískem. Jsou dobře skladovatelné, nenáročné na prostor a snadno rozložitelné díky pohyblivým příčkám. Jednotlivé segmenty se staví i na sebe. Mají délku asi 15 m a výšku 1,2 m; lze dodat různé velikosti. Výhody modulových segmentů:

pro stavbu je třeba nakladač písku a netrénovaní dobrovolníci;

ve srovnání s klasickými pytli s pískem je stavba pevnější a rychlejší;

mřížky jsou lehké, zvládnou s nimi manipulovat jen 2 lidé;

odolnost proti větru, proti hmyzu a plísni;

není třeba speciálních nástrojů a lze je plnit i jiným materiálem než pískem.

Americká firma FCA (Flood Control America) vyrábí protipovodňové hráze IFCW (Invisible Flood Control Wall), jež využívají mobilně - stacionární systém kotevních desek, ocelové sloupy s podpěrami a hliníková hradidla opatřená těsnicím materiálem.

Společnost Agua Levee vyrábí protipovodňové stěny, jež se skládají z trojúhelníkové části řešené jako trubka, která je naplněna vaky s vodou a uspořádána jako umělá hráz. K plnění lze použít povodňovou vodu. Plnicí tlak je limitován počtem hadic a čerpací technikou.

Stěny slouží ke zvýšení retence, odklonu proudu vody, příp. jako odvodňovací kanály. Lze je použít i při zvýšení hrází či jezů bez potřeby zvláštního ukotvení. Díly jsou díky trojúhelníkovému tvaru velmi stabilní (kotvení speciálními kroužky), lze je snadno stavebnicově navázat, i v rozích. Segmenty mají délku 1,8 m, šířku 1,5 m a výšku 1 m.

ZKUŠENOSTI ZE ŠVÉDSKA

Švédská firma Flood Protection AB vyrábí protipovodňové vzduchem plnitelné plastové válce NOAQ, jež lze vzájemně propojovat a vytvářet ochrannou bariéru - válcovou zeď. Každý válec je opatřen lemem, který splývá s návodní stranou. Tlakem vody je lem vmáčknut do země a ukotven.

Systém pracuje na principu otevřené knihy, která je podepřena svým koncem, a v ohybu kotvena svou vlastní hmotností. Jeden model (odpovídá 90 pytlům s pískem) je 75 cm vysoký a 25 m dlouhý, lze jej naplnit vzduchem asi za 10 minut, hráz smontují 2-4 osoby.

Výhody: jednoduchá montáž, dostupný materiál pro plnění (vzduch), kotvení vodou, snadná manipulovatelnost a skladovatelnost, flexibilita. Válce různých délek lze propojit pod různými úhly, což umožňuje vytvořit hráz kolem domu. Povrch nemusí být ideálně rovný (tráva, asfalt, beton).

Stěny NOAQ neničí životní prostředí těžkou technikou. Technická data: 2 osoby postaví 60 m za 1 hodinu, výška 75 cm, hmotnost 5 kg/m, hmotnost válce 25-100 kg, plnit max. tlakem 10 kPa, délka válce 5-20 m.

ZKUŠENOSTI Z KANADY

Kanadská společnost Flood Master vyrábí vodou plnitelné protipovodňové bariéry Flood Buster. Segmenty se spojují patentovými rukávy a plní se vodou. Systém umožňuje vytvářet pravé úhly, a tím uzavřít plochu, což lze využít jako zásobník pro distribuci vody, nebo jako uzavíratelný prostor, např. při havárii s nebezpečnou látkou. Spojením jednotlivých modelů speciálními postroji nad i vedle sebe se zvyšuje jejich stabilita, protože jsou ukotveny proti hydrostatickému tlaku a klouzání.

Tloušťka materiálu je 1,5 mm, délka jednotlivých modelů je 15 m. Vyrábějí se ve třech základních velikostech, větší jsou využity jako tzv. základové kameny, na něž se staví menší segmenty, nebo při nižší hladině tvoří základnu. Šířka plných vaků je 2,6/ 2,3/ 1 m, výška 1,1/ 1/ 0,6 m, obvod 7/ 6,5/ 3,1 m. Hmotnost prázdných segmentů je 198/ 182/ 87 kg.

Postup plnění vodou je stejný jako u podobných protipovodňových stěn. Bariéry jsou vyrobeny z LLDPE (nízkotlakého polyethylenu), jako plnivo slouží saze. Plastifikátory či další aditiva jsou použity jen v malé míře, proto výsledná směs neztrácí svoji pružnost a dobře kopíruje terén.

BRITSKÉ ZKUŠENOSTI

Britská firma Hydroscience dodává tzv. RED systém, jenž je vybaven >>plovoucí blánou<< na dně suché strany k ukotvení proti silnému větru. Aby byl systém účinný, musí být lem zatížen, což zajišťuje příchozí voda.

Bariéry lze instalovat do čtvercové konfigurace s těsnicími lemy, které obepínají vnitřek vodovzdornou membránou (umožňuje vytvořit též nádrž na vodu nebo nebezpečnou látku). Protipovodňové stěny se skládají a rozkládají do cívky. Jednotlivé modely se k sobě připevňují dvoustrannými přípravky. Ideálně se RED systém staví z výše položených území směrem dolů přes níže položené části s tím, že hráz končí opět ve vyšších horizontech. Není nutno těsnit konce vůči vertikálním povrchům, protože jsou výše než očekávaná výška hladiny.

Doporučuje se podtrhnout čelní lemní část pod vodu na dno a proložit pytli s pískem, čímž dojde k požadovanému utěsnění. Ve městě lze využít speciální zástrčky, které kotví celý systém.

JIŘÍ MATĚJKA
Ministerstvo vnitra generální ředitelství HZS ČR

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů