Pátek, 19. dubna 2024

Skorec vodní zimuje ve Zlíně

Skorec vodní zimuje ve Zlíně

Skorec vodní je ptákem horských bystřin, ale když přijde zima a horské potoky zamrznou, tak jej můžete potkat i v nížinách. Výjimečný je svým způsobem života. Potravu získává výhradně pod vodou, potápěním i chůzí po dně potoků a to i za největších mrazů.

Skorec vodní je velký jako kos, má tmavě hnědého zbarvení, výraznou bílou náprsenku a velmi krátký ocas. Je stále v pohybu, rychle pobíhá po březích, po mělčinách i pod vodou a mezi kameny loví vodní hmyz a jeho larvy.

V těchto dnech se s ním můžete setkat například i ve Zlíně u říčky Dřevnice. Objevit ho však můžete i na dalších ne zcela zamrzlých potocích v podhůří. Podmínkou je čistá voda s dostatkem vodního hmyzu. Video skorce vodního lovícího hmyz pod vodou si můžete prohlédnout na videokanále Moravského ornitologického spolku - http://youtu.be/PtX3Dy4tSyI.

S přicházejícím jarem se skorci vodní opět vrátí do hor, kde hnízdí a vychovávají mláďata. Jejich hnízda mají kulovitý tvar a bývají umístěna v nepřístupných místech nad vodní hladinou. Občas jsou ukrytá i za vodní stěnou pod jezy a skorci k nim proletují skrz proudící vodopád. Video skorce vodního krmícího mládě, které nedávno opustilo hnízdo, najdete na: http://youtu.be/T74Bp7oXUj8.

Jiří Šafránek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů