Středa, 8. května 2024

Odpadové hospodářství letiště Václava Havla

Odpadové hospodářství letiště Václava Havla

Prioritou při řízení a zajištění odpadového hospodářství na letišti Praha/Ruzyně je důsledné třídění vznikajících odpadů, které jednak umožňuje využitelné druhy jako např. papír předat k následnému využití a jednak oddělit ty složky, které by se mohly stát potenciálním nebezpečím pro životní prostředí.

Jednotlivé objekty jsou vybaveny odpadkovými koši a nádobami na tříděný sběr, aby mohl každý třídit odpady přímo v místě jejich vzniku. Z komunálních odpadů se třídí především papír, plast a sklo. Ke shromažďování vytříděných složek odpadu, jak využitelných tak i nebezpečných, slouží Mezideponie tříděných odpadů v areálu JIH. Pro jednotlivé druhy odpadů jsou zde umístěny speciální shromažďovací prostředky. Svoz odpadů z jednotlivých shromažďovacích míst do Mezideponie zajišťuje LP svými pracovníky. Z Mezideponie jsou odpady odváženy externími specializovanými firmami k dalšímu využití nebo konečnému odstranění. Produkované komunální odpady jsou odváženy svozovou firmou přímo ze sběrových nádob rozmístěných u jednotlivých objektů a na komunikacích ve veřejných prostorách letiště využívaných cestujícími (parkoviště apod.).

V Terminálu 1 a 2 je problematika odpadového hospodářství řešena převážně prostřednictvím pytlového způsobu shromažďování odpadů. Jednotlivé druhy komunálních odpadů (papír, plast, sklo, kov, tetrapack, kuchyňský odpad a zbytkový komunální odpad) vznikající u jednotlivých producentů jsou shromažďovány do barevně rozlišených, čárovým kódem označených, plastových pytlů. Následně jsou úklidovou firmou transportovány do Centrálního skladu odpadu v suterénu terminálu. Pro maximální využití kapacity skladu je zbytkový odpad lisován a skladován ve velkokapacitních lisovacích kontejnerech a po jejich naplnění v nich přepravován k odstranění.

Letiště Praha, a.s. v rámci správy pronajímaných budov pro společnost Český aeroholding, a.s. řídí a zajišťuje v pronajímaných budovách nakládání s komunálními odpady, jichž je (vyjma kuchyňských odpadů) zároveň původcem. S ostatními druhy odpadů jsou nájemci povinni nakládat v souladu s obecně závaznými právními předpisy, zejména zajistit na své náklady prostřednictvím oprávněné osoby jejich odvoz a odstranění.

Od 1.7.2012 je Letiště Praha oprávněnou osobou pro podnikání v oblasti ostatních i nebezpečných odpadů.

ZDROJ:http://www.prg.aero/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů