Sobota, 20. dubna 2024

Řeka Kongo - perla střední Afriky

Řeka Kongo - perla střední Afriky

Kongo je největším africkým tokem co do rozlohy povodí (3,8 milionu km2) a množství vody (cca 41 000 m3 . s-1). Délka řeky je 4 835 km, je tedy druhou nejdelší africkou řekou. Má dva prameny. Prvním je Chambeshi, která pramení v severovýchodní Zambii a po průtoku bažinami Bangweulu je zvána Luapula. Luapula pak protéká jezerem Mweru a po výtoku z něj je zvána Luvua. Druhým pramenem Konga je Lualaba, která pramení v Shabě. Po soutoku obou řek vzniklý tok i nadále nese jméno Lualaba (Kongo je zván až od Kisangani) a teče k severoseverozápadu a protíná v mohutném oblouku dvakrát rovník a poté se obrací na jihozápad a na středním toku se velmi rozšiřuje. Střední tok pak Končí v jezeře Pool Malebo. Po výtoku z něj se tok zužuje, řeka proráží skarp a výškový rozdíl překonává tzv. Livingstonovými vodopády. Poté se řeka zase rozšiřuje a vytváří estuário.

Povodí Konga nezabírá jen Konžskou pánev, ale i oblast východoafrických jezer (z jezera Tanganika přibírá řeku Lukuga). Na cestě Konžskou pánví přijímá Kongo mohutné přítoky, např. Ubangi, která se podílí jednou osminou na vodnosti Konga, nebo Kasai - Kwa, která se podílí jednou čtvrtinou na vodnosti Konga.

V geologické minulosti teklo Kongo do Čadské pánve. Když mu horotvorné pohyby zablokovaly tuto cestu, hromadily se vody v Konžské pánvi v jezeru, jež existovalo až do postglaciální doby, kdy byla proříznuta soutěska dnešního dolního toku.
Hydroenergetický potenciál Konga není skoro vůbec využit, stojí na něm pouze dvě hydrelektrárny (Inga I a II) v oblasti Livingstonových vodopádů.

Video:http://www.youtube.com/watch?v=GGGcS_MPrW4

ZDROJ: www.zemepis.com, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů