Pátek, 26. dubna 2024

Strážci Krkonoš bojují s neukázněnými snowboardisty a lyžaři

Strážci Krkonoš bojují s neukázněnými snowboardisty a lyžaři

Strážci Krkonošského národního parku bojují s neukázněnými snowboardisty a lyžaři, kteří se spouštějí volným terénem v nejpřísněji chráněné první zóně parku. Jízdou a pohybem mimo značené cesty ohrožují populace sokola a tetřívka. Na nadcházející víkendy, kdy bude vrcholit zimní sezona, připravují strážci parku na hřebenech posílené hlídky. ČTK to dnes řekl mluvčí správy parku Radek Drahný.

V ledovcových karech, například z Kotle, jsou v těchto dnech vidět desítky stop od lyží a snowboardových prken. Ve volném terénu první zóny jsou vyšlapané stezky. "Řadu neukázněných lyžařů jsme již chytili. Dostali pokutu, která může být až 1000 korun," řekl Drahný. V případném správním řízení se výše sankce může vyšplhat až na 10.000 korun.

Strážci parku chtějí svou přítomností na hřebenech hor neukázněné lyžaře od riskantních jízd v srdci nejvyšších českých hor především odradit. "Nejde nám o to, někoho honit v karech, ale snažíme se preventivně zamezit vstupu lidí do těchto oblastí ještě dříve, než by živočichy mohli ohrozit. Situace je ale složitá. Mnozí přestupci jsou arogantní až agresivní," uvedl náměstek správy KRNAP Otakar Schwarz.

Snowboardisté jízdou volným terénem v ledovcových karech plaší sokola stěhovavého, který si právě v této době zvyká na hnízdiště. Sokolů v Krkonoších hnízdí pouhé čtyři páry. Tetřívek obecný se snaží přežít zimní měsíce. "Vyrušením tetřívci spotřebovávají své energetické zásoby a hrozí reálně riziko jejich uhynutí," uvedl Drahný. Samců tetřívka je v Krkonoších jen 112 a podle odborníků jde o jejich poslední životaschopnou populaci v Česku.

Zdeněk Rychtera

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů