Úterý, 19. března 2024

ČEZ vyzývá ke zvýšení cen emisních povolenek

ČEZ vyzývá ke zvýšení cen emisních povolenek

Ceny povolenek na vypouštění emisí oxidu uhličitého (CO2) by měly vzrůst na takovou úroveň, aby na základě obchodu s nimi bylo možné investovat do nových technologií. Na Pražském evropském energetickém fóru to dnes řekl ředitel Public Affairs energetické společnosti ČEZ Ivo Hlaváč. Stažení části povolenek z trhu, které navrhla Evropská komise, je podle něj jen prvním krokem, po kterém musí následovat další.

"Vyzýváme politiky jak na národní, tak na evropské úrovni, aby neřešili ideologické půtky spojené s emisním obchodováním a zaměřili se na nezbytné kroky toho druhu, aby se cena povolenky dostala na tu cenovou hladinu, která umožňuje investorům, aby mohli efektivně investovat do nových technologií," řekl Hlaváč.
Prvním nezbytným krokem podle Hlaváče je skutečné stáhnout z trhu 900 milionů emisních povolenek pro roky 2013 až 2015, jak navrhla Evropská komise. Následně by měla přijít reforma celého systému obchodování s povolenkami, aby jejich aukce skutečně přinášely přidanou hodnotu.
Cena povolenky na vypuštění jedné tuny CO2 se na konci ledna dostala pod hranici tří eur. Na pokles cen tlačí především přebytek povolenek na trhu v důsledku hospodářského oslabení, které přimělo průmyslové podniky k omezení výroby.

Podle vedoucího zastoupení Evropské komise v ČR Jana Michala je propad cen povolenek proti původnímu očekávání dramatický a snížení jejich nabídky by mělo přispět ke korekci cen na trhu. "Pokud nezasáhneme, tak podle našeho názoru hrozí zhroucení celého systému a následná fragmentace vnitřního trhu," varoval Michal. "Druhý problém je nízká cena povolenek, která samozřejmě znamená absenci finančních zdrojů na podporu obnovitelných zdrojů," dodal.

Celý systém evropský systém s emisními povolenkami, včetně návrhu na stažení části povolenek z trhu, kritizoval bývalý premiér a současný předseda Teplárenského sdružení ČR Mirek Topolánek. Pokud chce Evropská unie bojovat proti globálnímu oteplování, potřebuje podle něj místo nepřehledného systému povolenek nějaký jednoduchý mechanismus. "Potřebujeme něco jako uhlíkovou daň na všechna uhlíková paliva, která je předvídatelná," řekl Topolánek.

Trh s povolenkami má vést k omezení emisí CO2 v Evropě. Energetické firmy si musí počínaje letošním rokem kupovat povolenky, aby mohly pokračovat v provozu. Část povolenek dostávají firmy zdarma pod podmínkou, že budou ušetřené peníze investovat do ekologických opatření.

Největší česká energetická firma ČEZ by měla na období 2013 až 2019 získat povolenky v hodnotě 13 miliard korun, sdělila ČTK mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Zároveň by ČEZ měl ve stejném období investovat do modernizace technologií až 65 miliard korun. Podle Půlpánové energetická společnost nepředpokládá, že by musela nakupovat povolenky nad rámec množství, které získá výměnou za investice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů