Pátek, 29. března 2024

V Holešově vítězí ochrana pitné vody

V Holešově vítězí ochrana pitné vody

Soud zastavil dva záměry v průmyslové zóně Holešov. Investoři nemohou připravovat území ani začít stavět. Zlínský kraj bude muset nejprve vyřešit možnou podjatost svých úředníků, posoudit námitky občanů a možné ohrožení zdroje pitné vody.

Krajský soud v Brně vydal 2 rozsudky, kterými pozastavil záměry v průmyslové zóně Holešov. První rozsudek zrušil územní rozhodnutí o dalším rozšiřování průmyslové zóny - Investiční příprava zóny. Druhý rozsudek zrušil územní rozhodnutí a stavební povolení na přístavbu skladu společnosti Pokart.

První rozsudek

Důvodem zrušení prvního rozhodnutí krajských úředníků je nedostatečné vypořádání námitky podjatosti.

Soud shrnul, že "rozhodnutí vykazuje komplex významných procesních vad souvisejících s nevypořádáním řádně uplatněných námitek podjatosti, které nepochybně mohou atakovat zákonnost napadeného rozhodnutí".

"Krajský úřad dostatečně nevyvrátil pochybnosti o majetkovém zájmu Zlínského kraje na získání územního rozhodnutí. Úředníci Krajského úřadu jsou ve vztahu existenční závislosti Zlínskému kraji jako svému zaměstnavateli a tímto mohou být podjatí při rozhodování. Soud nám dal za pravdu, že tuto situaci nelze brát na lehkou váhu," říká k tomu právnička EPS Hana Sotoniaková, která spolupracuje s místními sdruženími a podílela se na přípravách obou žalob.

Druhý rozsudek

Druhé rozhodnutí bylo zrušeno pro více vad, "za nejdůležitější považujeme, že při rozhodování Krajský úřad přehlížel námitky ostatních účastníků řízení a opomněl posoudit, zda přístavbou skladu nebude ohrožen podzemní zdroj pitné vody. Rozhodnutí soudu podle nás potvrzuje ledabylé a nepřesvědčivé rozhodování úřadů při povolování provozů v průmyslové zóně Holešov," dodává Sotoniaková.

Zlínský kraj a společnost Industry Servis, která je stoprocentně vlastněná krajem, a průmyslovou zónu připravuje, by se nyní měli snažit doplnit tvrzení a dokazování ve správních řízeních. V opačném, případě hrozí, že budou i budoucí povolení rušena soudy.

Je za průmyslovou zónou korupce?

Průmyslová zóna v Holešově je svojí plánovanou rozlohou 280 ha jednou z největších zón v České republice. V současnosti je zaplněná pouze z jednoho procenta, a přestože do ní kraj již investoval cca 1,6 miliardy korun, ke snížení nezaměstnanosti v kraji nepřispěla.

V září loňského roku v Otázkách Václava Moravce upozornil Jiří Čunek na možné korupční pozadí přípravy průmyslové zóny. "Jeví známky korupce, protože tu zónu koupil soukromý investor za 21 milionů a kraj ji od něj koupil za 600 milionů korun," prohlásil tehdy Čunek.

Ať je to jakkoliv, společně s místními sdruženími pokládáme umístění průmyslové zóny na zdroji pitné vody potenciálně až pro 200 tisíc lidí, za nerozumné a usilujeme o to, aby kraj postupoval v souladu se zákony a nedopustil možné ohrožení zdroje pitné vody.

Přečtěte si více o kauze

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů