Pátek, 26. dubna 2024

Sněmovna schválila senátní verzi povolování znečišťovatelů

Sněmovna schválila senátní verzi povolování znečišťovatelů

Sněmovna na návrh Senátu zpřesnila pravidla pro povolování velkých průmyslových provozů, které znečišťují životní prostředí. Rozhodla o tom dnes přes výhrady ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS). Novelu o integrované prevenci znečištění, kterou vláda předložila kvůli evropské směrnici, nyní dostane k podpisu prezident.

Senát doporučil odstranit terminologickou nepřesnost v příloze, která by podle horní komory zvýšila administrativní zátěž některých malých a středních podniků. Příloha totiž podle senátorů ve sněmovní verzi zaměňovala výrobu polymerů s výrobou dílů z polymerů. Důsledkem by prý bylo to, že výroba podešví nebo pneumatik z polyuretanu by integrované povolení potřebovala, kdežto výroba z pryže - která je méně ekologická - nikoli. Některé konkrétní podniky ze Zlínska prý kvůli tomu chtěly přenést výrobu na Slovensko.

Chalupa před senátní úpravou varoval. Překlad přílohy je podle něho doslovný, aby v ní nepřesnosti nebyly. Nesprávným převzetím směrnice by si Česká republika mohla způsobit problémy u Evropské komise, uvedl. Úlevu určitému průmyslovému sektoru si Česko podle něho nemůže dovolit. Na jeho stranu se postavila poslankyně KSČM Kateřina Konečná, podle níž poslanci problém řešili už při prvním sněmovním projednávání.

Novela posiluje využívání nejlepších dostupných technik a zpřesňuje podmínky pro udělení výjimky. Klade důraz na větší ochranu půd a podzemních vod před znečištěním v průmyslové činnosti. Kritéria, za kterých může provozovatel výjimku pro vyšší množství emisí získat, budou tři: zeměpisná poloha zařízení, technická charakteristika zařízení a také odborným posudkem podložený argument, že by náklady na pořízení nejlepší technologie byly nepřiměřené přínosům pro životní prostředí. O výjimku budou moct firmy žádat pouze tehdy, pokud její oprávněnost podloží odbornými posudky.

Předloha také mění úpravu kontrol a zahrnuje nové průmyslové činnosti, například výrobu dřevotřískových desek. Podniky na základě normy žádají o povolení k provozu krajské úřady, které posuzují míru emisí, a to do všech složek životního prostředí. Nemělo by se tak stát, že firma sice splní limity pro znečišťování ovzduší, o to víc emisí ale pošle do řek či na skládky v podobě nebezpečných odpadů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů