Pátek, 26. dubna 2024

Reforma německé energetiky by mohla stát až bilion eur

Reforma německé energetiky by mohla stát až bilion eur

Náklady na reformu německého energetického sektoru by se mohly vyšplhat až na bilion eur (25 bilionů Kč). Uvedl to dnes německý ministr životního prostředí Peter Altmaier. Německo se předloni rozhodlo opustit jadernou energii a v rámci nové strategie "Energiewende" se soustředí na obnovitelné zdroje.

"Náklady na naši energetickou reformu a restrukturalizaci dodávek energie by mohly do konce třicátých let tohoto století dosáhnout miliardy eur," řekl ministr v rozhovoru pro německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung. Náklady by nicméně mohlo snížit omezení dotací pro producenty energie z obnovitelných zdrojů, napsala agentura Reuters.

Minulý týden ministr uvedl, že vláda se v březnu pokusí se spolkovými zeměmi dohodnout na plánech na omezení růstu cen energie. Podle analytiků investiční banky Macquarie německému trhu s elektřinou uškodila silná podpora obnovitelných zdrojů, která jde proti zájmu spotřebitelů. Maloobchodní ceny se budou podle analytiků dál zvyšovat, aby pokryly náklady na výstavbu solárních a větrných elektráren a jejich připojování do sítě.

Německo v březnu 2011 v reakci na havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima vyřadilo na tři měsíce z provozu sedm jaderných reaktorů postavených před rokem 1980. Později německá vládní koalice rozhodla, že tyto elektrárny spolu s poruchovým reaktorem v Krümmelu již nebudou znovu uvedeny do provozu a zbývající jaderná zařízení v zemi budou odstavena nejpozději do roku 2022.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů