Středa, 24. dubna 2024

Kontroly loni odhalily nedostatky u třetiny provozoven pro výkup odpadů

Kontroly loni odhalily nedostatky u třetiny provozoven pro výkup odpadů

U třetiny provozoven pro výkup odpadů loni odhalily kontroly České obchodní inspekce neplnění jejich zákonných povinností. Za rok 2012 bylo ČOI zjištěno pochybení u 105 provozoven a byly uděleny pokuty ve výši 364 tisíc korun. K nejčastějším prohřeškům patřilo používání neověřených vah a měřidel, nepoctivé jednání při výkupu a porušení povinnosti informovat zákazníka o cenách vykupovaných surovin.
V roce 2012 provedla Česká obchodní inspekce 332 kontrol provozoven pro výkup odpadu. Pochybení přitom celkem zjistila u 32 % z nich. Uděleno bylo dohromady 104 pokut. Provozovny často při výkupu hřešily užíváním neověřených vah a měřidel. Odhaleno bylo 37 případů tohoto jednání a inspektoři vydali zákaz používání 59 kusů neověřených měřidel.
"Nejčastěji zjištěným porušením byla v roce 2012 nepoctivost při výkupu, kterou inspekce prokázala celkem v 47 případech. Za tento delikt umožňuje zákon o ochraně spotřebitele České obchodní inspekci uložit provozovateli výkupny odpadů pokutu až do výše 5 milionů korun," uvedla Miloslava Fléglová, tisková mluvčí České obchodní inspekce.
Provozovny musí při své činnosti dodržovat řadu zákonných postupů, které by si měli jejich zákazníci ohlídat. "Při návštěvě sběrny druhotných surovin by si zákazníci měli zkontrolovat, zda provozovna provádí vážení jen na cejchovaných váhách a zda podle zákona kontroluje doklady totožnosti. Po odkupu má zákazník obdržet doklad o převzetí odpadů, kde je jasně zaznačena kategorie vybraného odpadu. Po vyplacení hotovosti mu rovněž musí být předán doklad o jejím vydání," popisuje povinnosti výkupců odpadů Jakub Pyšný z kovošrotu Alfa šrot.
Kontrolu provozoven pro výkup odpadů provádí spolu s ČOI také Česká inspekce životního prostředí. Ta dohlíží na to, zda provozovny dodržují podmínky zákona o odpadech. Inspekce jen během loňské dvouměsíční plošné kontrolní akce zjistila porušení zákona o odpadech u 91 případů ze 139 kontrolovaných provozoven. Nejčastěji bylo zjištěno provozování zařízení v rozporu se schváleným provozním řádem. Odhaleny byly i pochybné činnosti, které musely být předány policii.
"Zvláště alarmující poznatky vyplynuly při kontrolách vedených evidencí pro výkup barevných kovů. V evidenčních záznamech byla uváděna i taková množství odevzdaných barevných kovů, že vznikly vážné pochybnosti o legálnosti jejich nabytí. Například v rozmezí 3 měsíců dodal jeden občan 44 tun železa, za které inkasoval v hotovosti cca 190 tisíc korun. Takové případy byly předávány Policii ČR k dalšímu šetření," sdělila Simona Cigánková, tisková mluvčí České inspekce životního prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů