Pátek, 19. dubna 2024

Hodina Země i letos ponoří ČR do tmy

Hodina Země i letos ponoří ČR do tmy

Hodina Země (Earth Hour) je největším celosvětovým happeningem. V sobotu 23. března zhasnou obce, kulturní památky, podniky, domácnosti i jednotlivci po celém světě na hodinu své osvětlení. To vše ve snaze upozornit na snahu o lepší ochranu životního prostředí a probíhající globální změny klimatu. Celá akce především zdůrazňuje snahu o přesah od hodinového zhasínání ke skutečným změnám v každodenním životě jednotlivců.

Mezi 20:30 a 21:30 místního času se tak ponoří do tmy přes 7000 měst ve 152 zemích planety. Akce se každoročně účastní kulturní památky, například římské Koloseum, most Golden Gate v San Franciscu, Eiffelova věž v Paříži či londýnský Big Ben. V loňském roce se k happeningu z českých obcí přidaly např. Praha, Karlovy Vary, Opava a více než sto padesát dalších obcí. V Kutné Hoře zhasne osvětlení Chrámu sv. Barbory, v Praze Karlův most či Tančící dům.

V roce 2013 se happening koná pod heslem "Změňte svůj svět", což má zvláště jednotlivce upozornit na vlastní snahu o úsporu energií (výměna žárovek za LED zářivky, šetření energií apod.) a šetrnější přístup k životnímu prostředí. Češi se letos mohou také zapojit do kampaně "Něco za něco". Nejnovější výzva například zní: "Když bude 50 lidí vytahovat nabíječku ze zásuvky, upeču jim za odměnu dort." V průběhu Hodiny Země se na mnoha místech budou konat akce pro veřejnost, oslavy a umělecká představení.

Hodinu Země ve světovém měřítku pořádá Světový fond na ochranu přírody (WWF), v České republice pak Ekologický institut Veronica.

Více informací naleznete na:
www.hodinazeme.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů