Pátek, 26. dubna 2024

Pytlové třídění odpadu uspoří lidem v obci peníze

Pilným tříděním odpadu si obyvatelé Chelčic nejenže mohou snížit poplatek >>za popelnice<<, ale někteří neplatí poplatek žádný a od obce za třídění dokonce ještě inkasují peníze.

Pytlové třídění odpadu uspoří lidem v obci peníze

V této obci na Strakonicku s 341 obyvateli už tři roky úspěšně funguje systém pytlového sběru tříděného odpadu. Díky tomu se tam místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů (>>za popelnici<<) nemusel zvyšovat. Naopak byl pro letošní rok nepatrně snížen z 448 na 445 Kč, a to pro všechny občany včetně majitelů veškerých 22 rekreačních objektů.na území obce. Od platby poplatku je osvobozeno každé třetí a další nezaopatřené dítě ve věku do 18 let žijící s rodiči ve společné domácnosti. Občané nad 69 let a držitelé průkazu ZTP-P mají poplatek snížený na 195 Kč.

Místostarosta Ing. Miroslav Dušek vysvětluje, že za vytříděný papír, směsný plast a nápojový karton obec každoročně dostává odměnu a bonusy od autorizované obalové společnosti EKO-KOM, které jsou následně rozpočítány mezi občany třídicí odpad. Odměny pro občany mohou činit třeba i jen pár desetikorun, ale nejlepší třídič si přišel i na více než dva tisíce korun. Odměny za celý rok se každému občanu, který se do třídění odpadu zapojil, sečtou a celá částka se mu poté strhne z místního poplatku za nakládání s tuhým komunálním odpadem (TKO). Převyšuje-li odměna výši tohoto poplatku, odečte se občanovi od dalších místních poplatků (např. za psa, nájem zahrádky apod.) nebo mu obec peníze vyplatí v hotovosti. Za vytříděný odpad obec loni od společnosti EKO-KOM obdržela 33 700 Kč.

Tato praxe však funguje pouze díky promyšlenému systému třídění odpadu a jeho evidenci. Zájemci o třídění si mohou na obecním úřadě koupit pytle na vytříděný odpad (3 Kč/kus) nebo si obstarat vlastní. Podmínkou je, aby se do pytle vešly nejméně 2 kg plastu či nápojového kartonu nebo 10 kg papíru. Papír však také může být svázán do balíčků. >>Kompletní identifikaci obsahu pytle (komodita, jméno třídiče) zajišťují samolepicí štítky s čárovým kódem, které v arších pro jednotlivé komodity dostává občan zdarma na obci. Štítky se lepí na pytle či balíky. Pytle se odvážejí od domů ve vyhlášené termíny jednou za měsíc,<< poznamenává Miroslav Dušek.

Evidence vytříděného odpadu od jednotlivých občanů je snadná: Obec disponuje obslužným programem sběru společnosti Codeware, na jehož vývoji se podílela. Program pak sám zpracovává data, která se čtečkou sejmou z čárových kódů a uloží do počítače.

V Chelčicích se do třídění odpadu zapojilo už přes 60 % občanů a podíl vytříděného odpadu (včetně skla, jehož sběr však odměňován není) tam v celkovém množství TKO činí přibližně 16,5 %.

Místostarosta Miroslav Dušek upozorňuje, že podrobnější informace o systému třídění odpadu v obci jsou na jejím webu (www.chelcice.cz) a že na radnici jsou připraveni poskytnout zájemcům o systém i případné osobní konzultace.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů