Středa, 24. dubna 2024

Praha hostí prestižní konferenci Zpětný odběr 2013

Srdečně vás zveme na 4. ročník mezinárodní konference Zpětný odběr 2013, který se uskuteční 16.dubna 2013 v Praze. Organizátorem akce je společnost ASEKOL.

Praha hostí prestižní konferenci Zpětný odběr 2013

Konference je jedinečnou příležitostí seznámit se komplexně s aktuálním děním v oblasti zpětného odběru v ČR a EU a setkat se s odborníky z oboru. Nenechte si ujít tuto výjimečnou příležitost, kterou můžete navíc spojit s návštěvou rozkvetlé jarní Prahy.Registrujte se do konce března za zvýhodněnou cenu.


V dopoledním bloku se můžete těšit na aktuální témata dnešního odpadářství - plnění a kvóty stanovené EU, o implementaci evropské směrnice pohovoří Jose Ramón Carbajosa z Ecolec Španělsko a zpětný odběr ve světě zhodnotí pan Magalini z Itálie. Velmi zajímavá bude jistě přednáška pohlížející na odpadové téma z trochu nové perspektivy. Přednášky se ujme geolog, spisovatel, filozof a popularizátor vědy RNDr. Václav Cílek, CSc. Jeho vystoupení bude zaměřeno na predikci budoucího vývoje. Název přednášky "Co se děje se světem? Suroviny, energie, potraviny a lidé v roce 2030" slibuje komplexní pohled na světovou politicko-ekonomickou situaci.

Odpolední workshopy pak nabízejí tato zajímavá témata:
Workshop Recyklace kovů vzácných zemin nabízí trochu opomíjené, ovšem velmi složité a nejen pro elektroprůmysl zásadní téma kovů vzácných zemin. V okamžiku, kdy 98% všech známých zdrojů těchto kovů ovládá Čína, stává se jejich získávání recyklací pro zbytek světa hlavním nezávislým zdrojem. Řečníci v rámci workshopu zhodnotí tyto strategické suroviny z pohledu EU, proberou jejich současnou nabídku a poptávku na světových trzích, vývoj cen, přírodní zdroje těchto kovů a současné i budoucí možnosti jejich využití. Dále Martin de Jager ze společnosti Philips osvětlí jejich funkci při výrobě zářivek/žárovek a nastíní možnosti jejich zpětného získávání. Prostor zbyde také na informace o CRT obrazovkách jako zdroji kovů vzácných zemin v použitém luminoforu. Toto téma zpracuje Jan Rohovec z geologického ústavu AV ČR. Petr Dvořák z VŠCHT se ujme tématu - Odpadní nikl-metalhydridové baterie jako významný zdroj kovů vzácných zemin.

Pravděpodobně nejkontroverznějším workshopem letošního ročníku konference bude ten zabývající se výkupnami druhotných surovin. Už v názvu si klademe zásadní otázku, zda jsou výkupny příležitostí nebo hrozbou pro národní hospodářství? Z důvodu objektivity dostanou příležitost obhájit své přístupy všechny strany tj. za zástupce obcí pan Pavel Drahovzal, starosta Velkého Oseku, ze Svazu výkupen ČR pan Petr Miller, za kontrolní orgány paní Jitka Jenšovská z ČIŽP a řada dalších. Zajímavé budou jistě zkušenosti s kriminalitou, která je tradičně s touto problematikou spojována. K tomuto ožehavému tématu se vyjádří zástupce Správy železniční dopravní cesty pan Miloslav Kolín a s mezinárodními zkušenostmi přivítáme zástupce irské policie. V souvislosti s kriminalitou se budeme věnovat tématu bezhotovostních plateb ve výkupnách a o právní úpravě této problematiky na závěr workshopu pohovoří Jan Kořán.

Evropský trend podpory Re-use nás vedl k zařazení tohoto tématu do odpoledního bloku konference. Své názory a zkušenosti projeví zástupci výrobců (KorrinaHegarty z CECED Brusel), o zkušenosti s Re-use centry ve Francii pohovoří Christian Brabant z Eco-systemes Paris. Velkým přínosem k tématu jistě bude přednáška paní Lenky Wienerové o reálném využití Re-use v Charitě Broumov, která má mnohaleté zkušenosti s opětovným využitím textilu. O odbytištích druhotně využívaných výrobků pohovoří zahraniční řečníci. Přístup k tomuto novému trendu v recyklaci zdrojů představí i zástupci Ministerstva životního prostředí.

Před dvěma lety, v dubnu 2011, byly v rámci celoevropské platformy WEEE Forum přijaty standardy pro sběr, dopravu a zpracování zpětně odebraných elektrospotřebičů obecně známé pod pojmem WEELABEX. Den po konání konference Zpětný odběr 2013, tedy 17. dubna, se v Praze uskuteční ustanovující schůze nově zakládané WEEELABEX Office. Následně začne fungovat pražská kancelář WEEELABEXu, která bude pod vedením nového ředitele zajišťovat školení a certifikaci auditorů a procesy spojené s novou certifikaci existujících zpracovatelů dle požadavků WEEELABEX. Deset nejvýznamnějších spoluautorů standardů WEEELABEX se podělí na stejnojmenném workshopu o své zkušenosti s vývojem a úspěchy, kterých bylo dosud v této oblasti dosaženo.

Podrobnosti o programu jsou k dispozici na webových stránkách společnosti ASEKOL. Záštitu převzal Svaz měst a obcí. Partnery jsou evropské sdružení kolektivních systémů WEEE Forum, dále společnosti Ecobat, Ekolamp, Elektrowin a Ekokom.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů