Pátek, 26. dubna 2024

Na zelenou: peníze na bezpečnou cestu do školy putují do 9 krajů

Na zelenou: peníze na bezpečnou cestu do školy putují do 9 krajů

V letošním, již sedmém ročníku grantového programu Na zelenou se odborná komise rozhodla podpořit celkem 11 projektů. Mezi žadatele z celé republiky bude celkem rozděleno 630 000 Kč, které vedle odborných výstupů - dopravní studie a plánu mobility - pokryjí rovněž náklady na podpůrné akce a pořízení cyklistického vybavení. Generálním partnerem programu je společnost AXA.

Na zelenou si klade poměrně vysoké cíle: zklidnit dopravní situaci v okolí jednotlivých škol, podporovat alternativní způsoby dopravy a vést děti k zájmu o veřejnou problematiku.

Přesto, nebo možná právě proto, si program získal značnou oblibu. Jeden z důvodů objasňuje koordinátorka Nadace Partnerství Barbora Kolárová: "Program je metodicky postaven tak, aby děti pochopily, že jejich aktivita může přinést změnu například i v tak složité oblasti, jakou je bezpečnost silniční dopravy. Obce a města aktivitu škol vítají a na projektech spolupracují," dodává Kolárová.

Konkrétní postup je následující: s dětmi na projektu spolupracují dopravní inženýři, pedagogové, zástupci místní samosprávy či dopravní policisté, kteří je interaktivní formou seznamují s jednotlivými tématy. Děti nejprve projdou okolí škol a vytipují nebezpečná místa. Dopravní inženýři následně připomínky zapracují do dopravní studie, o jejíž podpoře, včetně té finanční, děti dále jednají se zástupci obce či kraje. "Na zelenou prospívá celé místní komunitě. Předáním dopravní studie politikům projekt nekončí. Právě naopak - může pomoci nastartovat proces, který komplexně podpoří bezpečnost dětí v obci a udržitelnou dopravu," vysvětluje Barbora Kolárová.

Hlavním partnerem Na zelenou je již tradičně společnost AXA. "Jsme velice rádi, že můžeme pravidelně podporovat projekt Na zelenou a podílet se tak na zvýšení bezpečnosti dětí při jejich cestách do školy, což je téma, které se nás všech bezprostředně týká," uvádí Eva Šebestová, manažerka PR a komunikace finanční skupiny AXA.

Více informací o projektu, včetně podpořených projektů dělené dle krajů, naleznete na www.nadacepartnerstvi.cz/doprava/databaze-bezpecne-do-skoly.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů