Pátek, 19. dubna 2024

Potvrzeno: Drtivou většinu Čechů biopotraviny nezklamaly

Potvrzeno: Drtivou většinu Čechů biopotraviny nezklamaly

Poslední výzkumy ukazují, že biopotraviny jsou pro obyvatele České republiky zárukou kvality. V průzkumu renomované poradenské společnosti KPMG 98 % dotázaných uvedlo, že nemají s biopotravinami negativní zkušenost. Ukázalo se, že biopotraviny v České republice kupují více než dvě pětiny spotřebitelů. Není divu, neboť v poslední době již není nijak patrný cenový rozdíl mezi bioprodukty a kvalitními potravinami z konvenční produkce.

Bio kvalitě věří 41 % Čechů. S biopotravinami mají dobrou zkušenost. V průzkumu KPMG odpovědělo z tisícovky dotazovaných, že biopotraviny si občas kupuje 37 % a v nákupních košících se objevují pravidelně u dalších čtyř procent spotřebitelů. Za poslední dva roky se počet těch, kdo alespoň občas kupují biopotraviny, zvýšil o 4 %. Zhruba třetina těch, co biopotraviny nekupují, je ale považuje za drahé.

"Navzdory stále opakovaným mýtům neplatí, že biopotraviny jsou luxusním zbožím. Produkty ekologického zemědělství, zejména ty z tuzemské provinience, jsou cenově srovnatelné s konvenčními potravinami, které nejsou šizeny náhražkami," říká Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Bio není otázkou ceny, ale volby

Mléčné výrobky, maso a uzeniny, zelenina a ovoce, vše v kvalitě bio se dá nakoupit za obdobnou cenu jako kvalitní výrobky konvenčního zemědělství. "Například ,bio a nebio´mléko a jogurty se v supermarketech cenou moc neliší. U masa, zeleniny a ovoce je výhodnější obrátit se na přímo na farmáře," doporučuje Kateřina Nesrstová.

Cena biojablek, biobrambor, biovajec či biomasa ze zvířat chovaných v ekologickém režimu a dle zásad welfare vás přímo na farmě mile překvapí. Navíc, vždy víte, co a od koho kupujete, a máte záruku nejvyšší kvality. Netřeba se obávat, že utrácíte za vodu či vzduch, které někteří zpracovatelé do konvenčních výrobků přidávají, aby více vydělali.

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců Sylva Horáková

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů