Středa, 24. dubna 2024

Plzeňská teplárenská podepsala s ČKD smlouvu na stavbu spalovny

Plzeňská teplárenská podepsala s ČKD smlouvu na stavbu spalovny

Smlouvu na stavbu spalovny komunálního odpadu za dvě miliardy korun podepsala dnes Plzeňská teplárenská s pražskou skupinou ČKD. Spalovna v Chotíkově za Plzní, která by měla být hotova do konce roku 2015, se má začít stavět v červnu. Projekt, připravovaný deset let, nyní čeká, až nabude právní moci stavební povolení. Napadli ho občanští a ekologičtí aktivisté. ČTK to řekl generální ředitel městské teplárny Tomáš Drápela. Podle něj bude spalovna za Plzní evropskou špičkou. Odpad se nebude hromadit na skládkách a jako palivo nahradí nedostatkové a stále dražší hnědé uhlí.

"Projekt budeme realizovat s německou firmou Martin a s rakouskou firmou Zauner. ČKD Praha DIZ bude spalovnu projektovat, mít zodpovědnost za energetickou část, montáž a uvedení do provozu," uvedl Jan Musil, generální ředitel ČKD Group. Společnost vyhrála výběrové řízení díky nejnižší ceně 1,953 miliardy korun. Ostatní dva uchazeči byli výrazně dražší, jeden nabídl dokonce cenu 3,1 miliardy.

"Tato spalovna je perspektivní projekt, který zajistí efektivní výrobu i dobrou cenu elektřiny a tepla i rychlou návratnost," tvrdí Musil. Podle něj ČKD navazuje na své reference ze spaloven komunálního odpadu v pražských Malešicích a zdravotnických odpadů v nemocnici v Motole. Podobné energobloky se 20 let staví v Evropě, USA a Japonsku. ČKD nyní jedná o dvou podobných projektech v Rusku a Mexiku.

Stavba by měla dostat až půlmiliardovou dotaci EU. Klíčovou pro ekonomiku bude růst cen za skládkování, s čímž se počítá v návrhu nového zákona o odpadech. Cena za skládkování, které se má v roce 2025 zakázat, by měla být výrazně vyšší než cena spalování. Projekt nebude mít podle Drápely žádné finanční nároky na město. Životnost spalovny má být až 60 let, její prostá návratnost bez dotace EU 15 let. Zařízení má ročně zpracovat 95.000 tun odpadu. Ročně nahradí asi 75.000 tun hnědého uhlí.

Dotčené obce i Plzeň stavbu na skládce odpadů schválily. Dvě občanská sdružení proti spalovně si stěžovala, a to i v Evropském parlamentu, především na procesní pochybení a na podjatost úřadů. Podle sdružení Arnika nechce už EU spalovny tolik dotovat.

"Aktivisté, jedni dokonce z Brna, napadli především procesní dokumenty, a proto stavební povolení dosud nenabylo právní moci. Nejprve byl podjatý Touškov, pak Nýřany a teď kraj, který to musel postoupit asi na pět ministerstev, jejichž reakce se nyní očekává," uvedl Drápela. Věří, že investor bude mít do konce května veškerá povolení a tím se stane účinnou dnes podepsaná smlouva. Posun termínu by mohl ohrozit čerpání dotace EU.

Spalovna, jejíž stavba má dát práci místním firem, by měla zaměstnávat 40 až 50 lidí. Teplárna už dala do její přípravy 150 milionů Kč.
Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů