Čtvrtek, 25. dubna 2024

Skupina ČKD sází na spalovny, první kontrakt získala v Plzni

Skupina ČKD sází na spalovny, první kontrakt získala v Plzni

Smlouvu za téměř dvě miliardy korun na výstavbu moderní spalovny podepsala včera v Plzni společnost ČKD Group. V Chotíkově u Plzně bude stavět pro Plzeňskou teplárenskou. Na výstavbě bude spolupracovat s německou firmou Martin a s rakouskou firmou Zauner. Není to přitom jediný projekt, o který se strojírenská skupina zajímá. V současné době jedná o postavení spalovny také v Mexiku, Rusku či v západní Evropě.

"Spalovny jsou dobrou alternativou k uhelným a plynovým elektrárnám," říká generální ředitel ČKD Group Jan Musil. Výroba energetické části spalovny je přitom podle něj pro firmu technologicky náročnější - musí dosahovat stejné účinnosti jako uhelné zdroje, i když odpady mají o čtvrtinu horší výhřevnost.

V západní Evropě je spalování odpadu poměrně běžné, ale v Česku zatím fungují jen tři zdroje - v Liberci, Brně a v Praze-Malešicích. Ekonomicky se totiž zatím vyplatí spíše skládkování. I proto se v Česku rozjíždí lobbing za navýšení poplatků za uložení odpadů na skládku, což by výstavbu spaloven ekonomicky odůvodnilo.

Další projekty plánovaly například Energetický a průmyslový holding v Komořanech, Kraj Vysočina a další. Proti těmto záměrům i proti spalovně v Chotíkově, která navíc získala půlmiliardovou dotaci od EU, dlouhodobě protestují ekologičtí i občanští aktivisté.

Ekologové často volají po větší míře recyklace odpadů. Teprve pak by se podle nich mohly nepoužitelné zbytky spalovat a v nejhorším případě skládkovat. "Aktivisté napadli především procesní dokumenty, a proto stavební povolení dosud nenabylo právní moci," říká šéf Plzeňské teplárenské Tomáš Drápela. Firma nyní čeká na reakci ministerstev na tyto stížnosti. Obává se přitom, že případný odklad by mohl ohrozit čerpání dotace EU.

Do přípravy projektu dala Plzeňská teplárenská již 150 milionů korun. Ročně by měla spalovna přeměnit na energii až 95 tisíc tun odpadu.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů