Čtvrtek, 28. března 2024

OBČANÉ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE TŘÍDILI ELEKTRO NEJLÉPE

Za staré harampádí byli soutěžící odměněni tablety a dalšími cenami

OBČANÉ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE TŘÍDILI ELEKTRO NEJLÉPE

Před několika týdny skončila celorepubliková soutěž Sbírej a vyhraj. Ta si kladla za cíl motivovat občany k třídění vysloužilého elektra. V Ostravě dnes slavnostně odměnil náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík pět výherců. Ti byli vylosováni z téměř tři tisícovek lidí, kteří se rozhodli v rámci soutěže odevzdat vysloužilé elektrospotřebiče na sběrných dvorech. Občané Moravskoslezského kraje navíc získali pro region celorepublikové prvenství v této soutěži. Odevzdali totiž neuvěřitelných 2 675 kusů starých spotřebičů.

V Česku se nasbíralo celkem 14 555 starých spotřebičů

Téměř 3 000 lidí z několika stovek obcí po celém Česku soutěžilo ve sběru starého elektra. Za každých pět starých spotřebičů donesených na sběrný dvůr dostali razítka do herního letáku. S tím se pak mohli účastnit velkého slosování. V rámci soutěže Sbírej a vyhraj, která probíhala od listopadu loňského roku, lidé v jednotlivých českých krajích soutěžili celkem o 14 tabletů Samsung a dalších 56 hodnotných cen. Díky soutěži se dohromady vybralo 14 555 starých spotřebičů, zejména všemožných drobných spotřebičů jako jsou mobily, počítačové myši nebo klávesnice. Nejaktivnější byli právě občané Moravskoslezského kraje. Těch se zúčastnilo 535 a odevzdali celkem 2 675 kusů starého elektra. "Zájem občanů nás potěšil. Někteří nám dokonce poslali i deset letáků, což znamená, že museli odevzdat na padesát starých spotřebičů. Je to důkaz, že v domácnostech zůstává stále velké množství nefunkčních spotřebičů, které je možné získat k recyklaci," říká spokojeně Hana Ansorgová, manažerka soutěže z neziskové organizace ASEKOL. Ta se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu a mimo jiné provozuje například známé červené kontejnery.

V Moravskoslezském kraji se bude v podpoře sběru elektra pokračovat

Moravskoslezský kraj se rozhodl ve spolupráci s neziskovou společností ASEKOL, s.r.o. celou soutěžní akcí podpořit už na podzim dalšími dárky. "Na vybraných osmi sběrných dvorech jsme se rozhodli motivovat občany k zapojení do této smysluplné akce. Nechali jsme vyrobit celkem 900 kusů praktických lampiček na čtení, která slouží i jako záložka do knihy a multifunkční kapesní nože, které lidé za přinesené elektro navíc získali", uvedl náměstek hejtmana Daniel Havlík. Občany, kteří tuto speciální akci nestihli využít, jistě potěší Hana Ansorgová z ASEKOLu: "Protože se ukázalo, že má tato konkrétní podpora sběru vysloužilého elektrozařízení význam, rozhodli jsme se v ní pokračovat. V rámci komunikační kampaně, kterou realizujeme v Moravskoslezském kraji již čtvrtým rokem, proběhne nyní v květnu a červnu na sběrných dvorech v kraji návazná akce s názvem Jarní úklid." V rámci slavnostního předání bylo dále upřesněno, že v rámci této mimořádné akce občané získají za přinesené elektrozařízení praktické dárky. Na sběrné dvory budou moci lidé nosit například staré monitory, televize, počítače, notebooky, tiskárny, rádia, hudební a videopřehrávače, fotoaparáty, videokamery nebo telefony. Všechny staré spotřebiče budou posléze rozebrány na součástky a recyklovány. Podrobné informace o akci Jarní úklid se lidé dozví v květnu ze svých městských a obecních novin.

Tabulka s výsledky soutěže

Kraj

Odevzdaných letáků

Vybraných spotřebičů

Moravskoslezský

535

2 675

Ústecký

440

2 200

Liberecký

433

2 165

Jihomoravský

281

1 405

Středočeský

223

1 115

Vysočina

188

940

Jihočeský

155

775

Královehradecký

150

750

Olomoucký

149

745

Zlínský

126

630

Pardubický

111

555

Plzeňský

59

295

Karlovarský

52

260

Praha

9

45

Celkem

2 911

14 555

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů