Pátek, 26. dubna 2024

Kubánská energetika

Kubánská energetika

Cca 85 % kubánské elektřiny je vyráběno v tepelných elektrárnách. Pro kubánskou energetiku je současně typický značný deficit - hovoří se až o 40 procentech - spotřeba stále stoupá a stávající kapacity prostě nestačí. K tomu je potřeba připočíst i skutečnost, že se značná část vyrobené energie díky zastaralé a neefektivní infrastruktuře na místo svého určení prostě nedostane.

V současné době jsou necelá 4 procenta energie vyráběna z obnovitelných zdrojů. Dle prohlášení kubánské vlády z června 2012 má podíl obnovitelných zdrojů stoupnout do roku 2020 na 16,5 procenta.

Vedle elektráren sovětského či českého původu, zastaralých a s malou kapacitou, existují 3 novější - Antonio Guiteras v Matanzas (FR, Alstom) s kapacitou 330 MW, Carlos Manuel de Cespedes ve Cienfuegos (JAP, Hitachi) s kapacitou 550 MW a Energas ve Varaderu (CU-CAN, Sherrit, Cupet, Union electrica) s kapacitou 180 MW.

Vedle klasického energetického modelu elektráren na uhlí a ropu, který byl a je z velké části historicky daný závislostí na podpoře zvenčí (USA, SSSR, Venezuela), se začíná prosazovat i biomasa z cukrové třtiny coby obnovitelný zdroj energie. V listopadu 2012 oznámila státní společnost Azcuba uzavření kontraktu s britskou společností Havana Energy v hodnotě 45-55 mil. USD na výstavbu elektrárny na biomasu o výkonu 30 MW cca400 kmvýchodně od Havany. Projekt by měl začít fungovat počátkem roku 2015. Vedle biomasy Kuba experimentuje s fotovoltaikou, větrnými a vodními zdroji energie.

Na Východě země by měla v roce 2013 vzniknout větrná elektrárna o výkonu 50 MW, zatímco do roku 2020 by na Kubě mělo vyrůst až 8 větších elektráren tohoto typu až do výkonu 280 MW. Výrobní kapacity elektřiny z vodních elektráren by měly být zvýšeny ze současných 60 MW na 100 MW cestou výstavby více než 160 malých vodních elektráren. Současně pokračuje výstavba sluneční elektrárny o výkonu 1 MW a v roce 2013 by měla započít výstavba další o výkonu 10 MW.

ZDROJ: businessinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů