Pátek, 29. března 2024

Řecké a bulharské sýry

Řecké a bulharské sýry

Řekové považují sýr za chutný doplněk téměř ke každému jídlu. Různé druhy sýra jsou vynikající například u večerního posezení s výborným vínem. Sýry mají v Řecku dlouhou historii, která začíná již dávno před Homérem - jak ostatně dokládá zmínka v Homérově Odyssey o tom, že sýry se vyráběly od dávných dob. Řecký trh je doslova zaplaven nejen množstvím nejrůznějších druhů místních sýrů, ale i různými variantami sýrů zahraniční provenience, neboť Řekové je milují.

Hlavní druhy řeckých sýrů

Feta je pravděpodobně nejznámějším a také historicky nejstarším řeckým sýrem. Je to měkký bílý sýr, který se zpravidla připravuje z ovčího mléka. Uchovává se v kulatých bochnících, které se dávají do dřevěných sudů se syrovátkou. Někdy je feta tužší a může mít také pikantní chuť.

Telemes je v podstatě druh sýra feta, je velmi chutný a stejně jako feta i výživný.

Manuri je oblíbený měkký bílý sýr z neodstředěného ovčího mléka, který je velmi jemný a má vysoký obsah tuku. Nelze ho dlouho uchovávat. Výrobci sýrů tento druh označují za vysoce kvalitní.

Mitzithra je druh sýra manuri, připomíná tvaroh. Vyrábí se ze směsi různých druhů mléka, syrovátky a másla.

Anthotiro má obdobou chuť jako menzithra, ale vyrábí se z vysoce tučného mléka.

Kopanisti je jemný pepřený sýr, díky své pikantní chuti je vhodným doplňkem k ouzu nebo suchému bílému vínu. Vyrábí se z ovčího mléka a koření čerstvě drceným pepřem.

Kasseri žlutý sýr s pikantní chutí je vyráběný především z ovčího mléka. Polotvrdý sýr se uchovává v bochnících vážících asi 7kg.

Kefalotiri typický tvrdý sýr, který se vyrábí ze směsi ovčího a kozího mléka tradičním způsobem již od středověku. Má světle žlutou barvu a malé nepravidelné dirky a je poměrně slaný.

Kefalograviera tvrdý sýr vyráběný z kravského mléka nebo ze směsi kravského a ovčího mléka, má světle žlutou barvu a pikantní chuť.

Graviera tvrdý sýr podobný sýru kefalograviera. Vyrábí se z kravského mléka nebo z kravského mléka s malou příměsí mléka ovčího. Má sladkou chuť, jemné aroma, malé dírky velikosti hrášku, obecně je považován za jeden z nejkvalitnějších sýrů, vyrabí se téměř v celém Řecku s místními obměnami.

Tulumotiri měkký sýr vyráběný již v antice z kozího nebo ovčího mléka. Vzhledově připomíná fetu a uchovává se ve vacích z ovčí nebo kozí kůže, proto je jeho produkce poměrně omezená.

Bulharské sýry

Sirene - nám známý slaný bílý "balkánský" sýr v mnoha druzích.Z kravského, ovčího a kozího mléka.

Kaškaval je druhá sýrová lahůdka. Vybírat můžete sýr z ovčího, kravského a buvolího mléka. Zajímavostí a velkou lahůdkou je uzený kaškaval z buvolího mléka.

ZDROJ: www.objevterecko.cz, www.bulharska-kucharka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů