Čtvrtek, 28. března 2024

Programy ke zlepšení ovzduší jsou právní předpisy, potvrdil ÚS

Programy ke zlepšení ovzduší jsou právní předpisy, potvrdil ÚS

Krajské programy ke snižování emisí a zlepšení kvality ovzduší mají formu právních předpisů, a proto je nemohou přezkoumávat či rušit správní soudy. Novým usnesením to potvrdil Ústavní soud (ÚS), zjistila dnes ČTK z databáze nálezů. Na ÚS se neúspěšně obrátili dva kritici někdejšího jihomoravského nařízení. Podle nich je program opatřením obecné povahy, a proto jej lze napadnout u správního soudu, podobně jako třeba územní plán.

Dva Jihomoravané se konkrétně u Nejvyššího správního soudu (NSS) domáhali zrušení nařízení, jímž Jihomoravský kraj v roce 2010 aktualizoval Integrovaný krajský program snižování emisí a Krajský program ke zlepšení kvality ovzduší. Oba dokumenty popisují stav znečištění a určují priority kraje v boji za lepší vzduch. Úřad je loni znovu aktualizoval, plné znění zpřístupnil na internetu.

NSS v roce 2011 návrh na zrušení označil za nepřípustný, protože smí přezkoumávat jen opatření obecné povahy, zatímco právní předpisy jsou doménou Ústavního soudu. Následovala ústavní stížnost. Nyní ÚS potvrdil právní názor kolegů z NSS. Zdůraznil to, že forma krajských programů přímo vyplývá ze zákona o ochraně ovzduší.

"Z materiálního hlediska je hranice mezi právním předpisem a opatřením obecné povahy velice tenká, povaha vydávaného aktu nemusí být vždy jednoznačná. Je proto třeba uzavřít, že je především věcí normotvůrce, jakou právní formu pro vydání určitého aktu zvolí," stojí v usnesení senátu se zpravodajem Janem Musilem.

Oba nespokojení Jihomoravané původně napadli krajský program kvůli tomu, že jejich rodiny v obcích u dálnice D1 trpí v důsledku znečištění ovzduší zdravotními problémy. Úřady podle nich nikdy nepřijaly účinná konkrétní opatření. Žádnou změnu prý v tomto směru nepřinesly ani krajské programy ve znění účinném od roku 2010.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů