Pátek, 29. března 2024

Jablonečané mohou žádat o dotace a půjčky na malé čistírny vody

Jablonečané mohou žádat o dotace a půjčky na malé čistírny vody

Obyvatelé v Jablonci nad Nisou mohou ode dneška žádat o dotace a půjčky na výstavbu domovních čistíren odpadních vod. Mohou získat až 80.000 korun. Radnice má ve fondu na tento program připraveny dva miliony korun. Výzva není časově omezena, skončí až město peníze vyčerpá, řekl dnes novinářům primátorův náměstek pro rozvoj Petr Vobořil (Domov nad Nisou). Celkové náklady na takovou čistírnu se podle něj pohybují kolem 100.000 korun.

Dotace a půjčky na čistírny půjdou z Fondu na zlepšení úrovně bydlení, z něhož město obyvatelům půjčuje už od roku 1994. Kvůli malému zájmu ho ale chtělo ještě před rokem zrušit. "Zájem o půjčky na opravy je malý, letos jsme rozdělili jen 300.000 korun," uvedl primátorův ekonomický náměstek Miloš Vele (ODS). Zřízením nového programu reaguje radnice na poptávku obyvatel v některých, hlavně okrajových částech Jablonce.

"Inspirace byla hlavně z oblasti U Staré lípy, kde už dlouhou dobu obyvatelé čekají na řešení kanalizace. Ale bohužel těch objektů je tam velmi málo, takže investice by na počet objektů byla příliš velká," vysvětlil Vobořil. O dotace a půjčky mohou podle něj žádat jak majitelé rodinných domů, tak domy bytové. "Žadatel může získat dotaci ve výši až poloviny uznatelných nákladů, na jeden byt nejvýše 50.000 korun a dalších až 30.000 korun na byt si může půjčit," řekl Vobořil. Půjčka s pětiletou splatností se úročí 2,45 procenta.

Dotace a půjčky využijí podle Vobořila zřejmě nejvíce obyvatelé okrajových částí města, kde chybí napojení na kanalizaci. Žádosti budou podávány ve dvou kolech. Nejprve musí zájemce předložit projektový záměr a po jeho schválení dodá radnici žádost včetně nutných příloh. "Při posuzování záměrů se bude zjišťovat, zda v dané lokalitě město nepřipravuje nějaký svůj projekt na budování centrální kanalizace," doplnil Vobořil.

Podobný projekt připravila i Česká Lípa, podpora je ale zatím určena jen majitelům domů v části Častolovice. Radnice tam původně chtěla vybudovat kanalizaci, stálo by to ale kolem 50 milionů korun, na čistírny dá nejvýše desetinu. Od města mohou lidé na malou čistírnu odpadních vod získat až 85 procent uznatelných nákladů, nejvýše ale 100.000 korun. "Jde o pilotní projekt. Pokud se osvědčí, chceme ho rozšířit do dalších přidružených obcí, které patří pod město a nemají vybudovanou kanalizaci, například pro Dobranov," řekla už dříve ČTK českolipská starostka Hana Moudrá.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů