Čtvrtek, 28. března 2024

ZmapujTo.cz pomůže při úklidu po povodních - zapojit se může každý..

V rekaci na současnou povodňovou situaci se autoři projektu rozhodli aplikaci rozšířit tak, aby pomohla s likvidací následků povodní.

ZmapujTo.cz pomůže při úklidu po povodních - zapojit se může každý..

ZmapujTo.cz je primárně zaměřeno na mapování rozšířeného nešvaru - černých skládek v našich městech i přírodě. V rekaci na současnou povodňovou situaci se však autoři projektu rozhodli aplikaci rozšířit tak, aby pomohla s likvidací následků povodní. Konkrétně s hlášením a následným úklidem povodňových odpadů. Ne každému totiž velká voda něco vzala, mnohým take přinesla nechtěný "dárek" v podobě naplaveného odpadu. Pokud se to týká I Vás, stačí vzít chytrý mobilní telefon, naplavený odpad zdokumentovat a obratem nahrát na web ZmapujTo.cz.

Jak skládky mapovat
zmapujto povodne"Postup pro ohlášení je jednoduchý - každý, kdo naplavený odpad najde a má po ruce "chytrý" telefon, si může za pár vteřin zdarma stáhnout aplikaci ZmapujTo. S její pomocí pak do interaktivní mapy označí, kdy, kde a jak velkou naplaveninu našel" sdělil nám jeden z autorů projektu Miroslav Kubásek. "Každé hlášení obsahuje GPS polohu, fotografie, velikost a typy naplavených odpadů, případně může obsahovat volitelný komentář. Záznam se do dvou hodin zobrazí v interaktivní mapě na webu ZmapujTo. Aplikace je momentálně dostupná pro iPhony a smartphony s operačním systémem Android, v brzké době bude rozšířena na další platformy." Pro ty, kdo "chytrý" telefon nemají, umožňuje projekt ZmapujTo.cz alternativně i nahlášení pomocí webového formuláře.

Spolupráce s městy a obcemi
Aby projekt měl možnost s likvidací povodňových odpadů skutečně pomoci, nabízí autoři projektu zdarma administrační balíček pro města a obce. Kromě okamžité informace, že na území obce byla nahlášen naplavený odpad, který je třeba zlikvidovat, mohou úřady nahlášeným odpadům přiřadit příslušný status (v řešení, uklizeno atd.) včetně např. nákladů na jejich úklid.

"Včasné nahlášení odpadů (a samozřejmě jejich úklid) je důležité zejména proto, že z nezabezpečené naplaveniny mohou unikat škodlivé či jedovaté látky do ovzduší, půdy i vody. Podle druhu materiálu může hrozit i šíření zápachu, případně infekce, vysvětlil nám odborník na problematiku odpadů Aristid Franc.

Nahlédněte do mapy skládek
Místem, kde můžete získat vice informací o problematice povodňových odpadů a černých skládek v ČR je webová stránka www.Zmapujto.cz. Zde si například na přehledné mapě můžete prohlédnout, zda se problém nenachází i ve Vašem okolí, součástí je mimo jiné integrovaná katastrální mapa, kde si uživatelé mohou zjistit údaje o vlastníkovi parcely, na které se odpady nachází.

"V případě povodňových odpadů je rychlost reakce rozhodující, aby nedošlo zbytečně k dodatečným škodám na zdraví a životním prostředí již tak dost zkoušených oblastí. Mobilní aplikace je nejrychlejší způsob jak o problemu dát vědět, proto neváhejte a aplikaci ZmapujTo si zdarma nainstalujte", apeluje spoluautor projektu Miroslav Kubásek . "Může se Vám hodit nejen při povodních, nikdy totiž nevíte, kdy a kde narazíte na černou skládku..."

náplava

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů