Středa, 8. května 2024

Na Vysočině se o víkendu otevřou dvě desítky zahrad

Na Vysočině se o víkendu otevřou dvě desítky zahrad

Vysočina - Čtvrtým rokem se Česká republika zapojuje do celoevropské akce Víkend otevřených zahrad. Na Vysočině můžete o víkendu 8. s 9. června 2013 navštívit na dvě desítky zahrad.

Počasí zatím příliš neláká na dlouhé výlety do přírody. Nejen proto využijte jedinečné nabídky nakouknout do dvou desítek, většinou soukromých, běžně nepřístupných a převážně přírodních zahrad. V Kraji Vysočina se do celoevropské akce zapojilo 20 zahrad, z toho 15 certifkovaných přírodních zahrad. Z těchto patnácti jsou 4 Ukázkové přírodní zahrady - v Chrástově (manželé Fexovi), v Libické Lhotce u Chotěboře (manželé Peterkovi), v Hybrálci u Jihlavy (Zahrady Laurus) a středisko Chaloupky u Kněžic. Každá zahrad je specifická, odráží osobnost majitelů, naplňuje svůj účel, například vzdělávací, co se týká např. školních zahrad.

Na některých zahradách čeká na návštěvníky i zajímavý program. Např. Zahrady Laurus v Hybrálci zvou v sobotu na přednášku o pěstování a využití léčivých rostlin, odpoledne bude hrát country kapela, nabízí i možnost koupání v zahradním jezírku. V Moravských Budějovicích v Zahradě u dvou sluncí u Nováků bude v sobotu odpoledne provázet známý zahradník Vlastimil Vejtasa z Jaroměřic. Ve středisku Chaloupky kromě komentované prohlídky areálu bude fungovat poradna k přírodním zahradám, kterou povede ing. Vlasta Hábová. V Libické Lhotce u Peterků zase nabízí možnost kosení kosou. Z nabídky si vyberou určitě všechny generace, od dětí po seniory.

"Jelikož na Vysočině máme nyní již rovných 70 certifikovaných přírodních zahrad, oslovili jsme jejich majitele a obhospodařovatele, zda by se nechtěli zapojit do akce Víkend otevřených zahrad. Přihlásilo se již 15 a velmi jejich vstřícnost a odvahu oceňujeme a díky podpoře z Kraje Vysočina v rámci projektu "Osvětová kampaň na zapojení obyvatel kraje Vysočina do programu přírodních zahrad" jsme jim mohli poskytnout i pomoc s přípravou a propagací," uvedla koordinátorka přírodních zahrad na Vysočině Iveta Machátová. "Tuto akci také vítáme proto, že by mohla pomoci nastartovat tzv. Zahradní turistiku. Ta je Dolním Rakousku, kde s přírodními zahradami začli již před více jak 12 lety, velmi populární," rozvádí Machátová.
Přehled zapojených certifikovaných přírodních zahrad do Víkendu otevřených zahrad v Kraji Vysočina:

Více o celé akci na www.vikendotevrenychzahrad.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů