Sobota, 20. dubna 2024

Dezinfekce zaplavených oblastí přijde na desítky milionů korun

Dezinfekce zaplavených oblastí přijde na desítky milionů korun

Běžný rodinný dům je možné dekontaminovat za 500-1000 korun. Kontaminované prostory ohrožují zdraví plísněmi a infekčními chorobami. Zvláště ohroženy jsou malé děti, senioři, osoby s chronickými chorobami, alergici a astmatici. S dezinfekcí je nutné začít ihned po opadnutí povodňové vlny. Zahrnuje vnitřní a vnější obytné prostory a zdroje pitné vody. Před užíváním studniční vody je třeba si nechat udělat mikrobiologický rozbor.

PRAHA, 6. června 2013 - Povodňová vlna vyřadila z provozu čističky odpadních vod, které jsou umístěny podél toku řek. Proto je voda kontaminovaná fekálními mikroorganismy a zbytky chemických přípravků, které domácnosti a průmysl produkují. V mnoha případech jde i o zvýšený obsah těžkých kovů. "Vytopené objekty a užitné prostory včetně všech zasažených předmětů musí být vyčištěny a dekontaminovány. Stejně musí být ošetřeny i některé vnější prostory - zejména hřiště - a dále zdroje pitné vody, například studny a vodovodní rozvody," upozorňuje Petr Wagner, odborník na likvidaci kontaminace ze společnosti Guapex.

Náklady na dezinfekci zasažených území vyjdou na desítky milionů korun, vyplývá z odhadu společnosti AmaVictu, která se zabývá likvidací ekologických škod: "Dezinfekce běžného rodinného domu o velikosti 5+1 včetně přilehlého obývaného pozemku přijde na 500-1000 korun dle míry zasažení," vysvětluje Miloš Suk ze společnosti AmaVictu.

Mnoho nemocí způsobených mikroorganismy se objeví až za delší dobu. "Zdroje pitné vody mohou být kontaminované, a to přímo, kde došlo k zalití vodou, ale i nepřímo zvýšenými průsaky povrchových vod do vod spodních," varuje Petr Wagner. Z tohoto důvodu je nutné provést hygienizaci zdrojů vody a celého systému rozvodů, který mohl být taktéž kontaminován. Vodu je možné užívat až po provedení jejího rozboru, který potvrdí nezávadnost.

Kontaminací jsou zvláště ohroženy malé děti, senioři, osoby s chronickými chorobami, alergici a astmatici. S dezinfekcí je nutné začít ihned po opadnutí povodňové vlny. "Důkladně omýt, vysušit a vydezinfikovat se musí veškeré vybavení domácnosti. Zasažené zásoby potravin je nutné vyhodit. Obaly u konzerv a hermeticky uzavřených potravin je třeba důkladně omýt a provést dezinfekci. Veškeré - i jen okrajově zasažené - textilie je nutné vyprat a vydezinfikovat," upozorňuje Petr Wagner.

K dezinfekci lze použít několik typů přípravků, které nepoškozují materiály a jsou dostatečně účinné: "Běžně dostupné domácí přípravky pro dezinfekci nemusí být dostatečně koncentrované pro likvidaci znečištění po povodních. Je třeba vybírat hlavně přípravky, které mají dlouhodobý účinek a dají se aplikovat i preventivně jako ochrana proti plísním. Měly by mít plné spektrum účinku proti bakteriím, virům a plísním," říká Petr Wagner.

K dispozici jsou zejména přípravky na bázi chloru, jejichž nevýhodou je krátkodobé působení, a dále polymerové dezinfekční přípravky typu DEZISAN, jejichž základní vlastností je dlouhodobé působení.

JAK ZAMEZIT ŠÍŘENÍ INFEKCE:

. Celý zasažený objekt neprodleně mechanicky vyčistit, vydezinfikovat a zajistit jeho důkladné vysušení.

. Po vyčištění studní a rozvodů provést rozbor vody a až v případě potvrzení nezávadnosti ji používat.

. Zasažené zásoby potravin odstranit. Obaly u konzerv a hermeticky uzavřených potravin důkladně omýt a provést dezinfekci.

. Veškeré - byť jen okrajově - zasažené textilie vyprat a dezinfikovat.

. Vybavení domácnosti a nábytek důkladně omýt, vysušit a vydezinfikovat.

. Po celou dobu používat ochranné pomůcky a dbát na osobní hygienu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů