Pátek, 26. dubna 2024

Jediný polistopadový přehradní projekt. Dodnes nestojí

Jediný polistopadový přehradní projekt. Dodnes nestojí

Má zachytit více než šestnáct milionů kubíků vody a uchránit obce na Opavě před stoletou vodou. Projekt za šest miliard korun dostal jasné obrysy už po povodních v roce 1997. Dodnes je ale přehradní nádrž Nové Heřminovy na Bruntálsku jen na papíře a v místě, kde má stát, žijí lidé. Dříve než v roce 2020 přehrada hotova nebude.

Jediný polistopadový projekt velké přehradní nádrže je příkladem toho, jak problematické je zorganizovat a rozjet tak rozsáhlou stavbu. Léta zdržení si vyžádalo třeba jen to, než se všechny zúčastněné strany dohodly. Krajští politici si přáli rozsáhlejší stavbu, než nakonec v roce 2008 prosadili tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík a ministr zemědělství Petr Gandalovič. Pokud jde o občany Nových Heřminov, ti ji nechtějí vůbec. Už před pěti lety dali najevo v referendu, že si nepřejí zaplavení svých domovů. Za poslední rok nasbírali téměř tisíc podpisů pod protestní petici.

"Po roce 1997 přišli lidé z Povodí Odry, že tu bude přehrada a konec," popisuje starosta obce Radek Sijka. Místním zkrátka vadí, že byli postaveni před hotovou věc. Nikdo prý nikdy neuvažoval o variantě, která by jejich obec zachovala celou.

A tak zatímco stát už uvolnil bezmála půl miliardy korun na výkup pozemků, pracovníkům Povodí Odry se doposud nepodařilo všechny je získat. S odkupem se začalo poté, co stavbu po letech dohadů definitivně potvrdilo loni na jaře ministerstvo životního prostředí.

První tři novoheřminovské domy půjdou k zemi už letos v létě. Další tři desítky staveb je mají následovat. Ve většině z nich ale dosud bydlí lidé. "Až stavba skutečně začne, tak lidi vyzveme, aby nám nemovitosti vydali. U některých staveb to bude už příští rok, u jiných to může být až v roce 2017," připouští Čestmír Vlček z Povodí Odry. Prozatím Povodí vykoupilo pětaosmdesát procent potřebných pozemků. Obec s 282 obyvateli nemá být zatopena celá, ale její život přehrada změní výrazně. "Zůstane tu torzo několika domů a jedno obrovské staveniště," míní Sijka. Nové Heřminovy se ale vzdát nechtějí, proti stavbě se hodlají bránit soudně. Na své straně mají i ekologické organizace.

Nikoli však sousedy z nedalekého Krnova, kde před jedenácti lety povodeň napáchala škody za 440 milionů korun a vzala si i jeden lidský život. Přehrada by je napříště stoprocentně ochránila.

O nádrži na Opavě se uvažuje už více než sto let. Původně mělo jít o zásobárnu pitné vody. Povodně v roce 1997 myšlenku oživily, ale přehrada se má v první řadě začlenit do soustavy protipovodňových opatření. Vodohospodáři ji budou napouštět pouze z dvaceti procent, aby mohla zadržet co nejvíce nečekané vody. Sloužit bude nicméně i k rekreaci a výrobě elektrické energie.

AUTOR: Martina Součková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů