Sobota, 20. dubna 2024

Multimilionáři chtějí vydělat na nanotechnologiích. Nejlépe hned

V nových technologiích vidí nejvyšší zhodnocení v horizontu pěti let. Nanotechnologické firmy varují, že realita je složitější.

Multimilionáři chtějí vydělat na nanotechnologiích. Nejlépe hned

Tuzemští dolaroví milionáři se nadchli pro mladý a revoluční obor - nanotechnologie. Z pohledu zhodnocení během dalších tří až pěti let je považuje za nejperspektivnější obor pro investici 41 procent respondentů aktuálního průzkumu J&T Banky Wealth Report. Ten mapoval postoje i investiční priority Čechů s majetkem přes 18 milionů korun.

"V nanotechnologiích vidí podobnou příležitost, jakou bylo v devadesátých letech IT nebo později on-line byznys. Nechtějí čekat, až se to zprofanuje," komentuje výsledek Jan Schmid ze společnosti Perfect Crowd, která průzkum pro J&T Banku uskutečnila.

Firmy, které v nanotechnologickém byznysu působí, ale upozorňují, že obor stále ještě zcela nedospěl a nemělo by se od něj očekávat rychlé zhodnocení. Zvýšený zájem investorů ale vnímají. "Žádný investor ale nevidí dál než za dva, tři roky, pět je výjimka. Tak ale my nefungujeme - u nás je to dlouhou dobu jen o tom utrácet a pak se najednou může stát, že finální produkt vytvoří úplně nové trhy," říká Jan Procházka, ředitel firmy Advanced Materials-JTJ, která využívá nanočástice k ekologickému čištění vody.

Jedním z těch, kdo už do oboru nanotechnologií své peníze vložil, je i Karel Havlíček. Ten vedle startu vlastních firem inicioval i vznik klastru, ve kterém sdružuje komerční i výzkumné subjekty. "Kdo v nanotechnologiích vidí možnost rychlého zbohatnutí, neví, co říká," tvrdí rezolutně.

Klasická průmyslová výroba může podle něj být náročnější na kapitál, zde pak hraje větší roli riziko. "My jsme předtím působili v chemii a textilu. Nanovlákno je něco mezi tím a to nám pomohlo tehdejší příležitost rozpoznat," říká.

Na netrpělivost investorů upozorňuje i Marcela Munzarová, ředitelka strategického rozvoje firmy Nanovia, která jako první v Evropě spustila linky na výrobu nanovláken v průmyslovém měřítku. "Když přehnaná očekávání investorů konfrontujeme s realitou, jejich zájem ochladne," říká.

Citlivým tématem je také otázka ochrany duševního vlastnictví. "Když dnes vyvinete určitou finální aplikaci, tak máte maximálně rok a půl náskok před konkurencí a další čtvrtrok, než se to okopíruje v Číně," vysvětluje Daniel Možíš ze společnosti Pardam s unikátním know-how na výrobu keramických nanovláken opatrnost při vedení jednání s investory.

Sám je plánuje vést až v druhé polovině příštího roku, kdy chce mít stávající výrobní kapacity plně nasmlouvané.

AUTOR: Martin Kohout
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů