Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Recyklační firmy prosadily zvýšení poplatku za ekologickou likvidaci solárních panelů. Ten by se měl po připomínkovém řízení k vyhlášce ministerstva pro životního prostředí zvýšit minimálně na 11 korun za kilogram místo původních 5,5 koruny. Proti zvýšení poplatku protestuje Česká průmyslová fotovoltaická asociace. Podle ní jsou skutečné náklady na likvidaci vysloužilých solárních panelů výrazně nižší.

Společnost Westinghouse Electric Company, která se zaměřuje na jadernou energetiku, jmenovala Pavla Janíka (39) výkonným ředitelem pro Českou republiku. Pavel Janík dosud působil jako předseda představenstva společnosti ČEZ Bohunice a rovněž v této firmě pracoval jako projektový manažer v oblasti fúzí a akvizic.

Dividendu 40 korun na akcii před zdaněním vyplatí z loňského zisku energetická společnost ČEZ. Schválila to včera valná hromada společnosti. Dividenda je o pět korun nižší než loni. Majoritní akcionář ČEZ, kterým je stát, tak získá zhruba 15 miliard korun, o dvě miliardy méně než loni. Celkem ČEZ vyplatí na dividendách 21,5 miliardy korun. Schválený objem dividend představuje 53,6 procenta z konsolidovaného čistého zisku společnosti.

Společnost EP Industries, kterou ovládá podnikatel Daniel Křetínský, koupila od rakouské společnosti Energie AG odpadové firmy AVE v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku, na Ukrajině a v Moldavsku. Včera byla podepsána kupní smlouva za 2,8 miliardy korun. O společnost AVE CZ, která patří k největším tuzemským firmám v oblasti odpadového hospodářství a sanací, se ucházela také investiční skupina Penta a skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

komentář ministra Tomáše Chalupy k aktuální politické situaci
Preference ODS jsou tragické. Když padne premiér kvůli aféře, klesají preference strany. Věřím, že Mirka Němcová přináší naději České republice, vládě i ODS. Tomáš Chalupa.

Singapur vyzval obyvatele, aby nevycházeli z domů kvůli bezprecedentně zvýšeným hladinám znečištění ovzduší, které v zemi způsobil kouř z lesních požárů v sousední Indonésii. Malajsie, kterou rovněž sužuje dým z Indonésie, už nechala uzavřít provoz ve 200 školách, napsala včera agentura AP. Provoz podniků ani letecké dopravy znečištění ovzduší nenarušilo, ale smog vyostřil diplomatické vztahy mezi Singapurem a Indonésií. Zemědělci v Indonésii vždy v polovině roku ve snaze levně získat půdu pro pole zakládají lesní požáry. Je to sice nelegální, ale indonéské úřady nijak nezakročují.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů