Čtvrtek, 25. dubna 2024

Další voda zasáhla nejvíc Pardubicko a Vysočinu

Hasiči museli odstranit lešení u historického kamenného mostu. Vltavská kaskáda je podle vlády na další deště připravena.

Další voda zasáhla nejvíc Pardubicko a Vysočinu

Nechybělo mnoho a na seznam škod letošní velké vody mohla přibýt i jedna kulturní památka. Nové kolo povodní včera ohrozilo mimo jiné i historický most v Rožnově nad Sázavou, jehož rekonstrukce nedávno začala. "Kvůli stoupající hladině řeky hrozilo, že si voda odnese lešení, které jsme kvůli opravě nechali postavit pod hlavním obloukem. Tím se mohla poškodit i část klenby samotného mostu," řekl Jan Štefáček, starosta města Přibyslav, do jejíhož katastru Rožnov patří.

Povodí Sázavy bylo jedním z těch, kde kvůli intenzivním dešťům museli do terénu opět vyrazit záchranáři. Zatímco ve zmíněném Rožnově odstranili pomocí motorových pilek lešení, aby uvolnili průtok vody pod historickým mostem, jinde opět plnili pytle s pískem a stavěli protipovodňové zábrany.

Zaplavený památník

Přesto i během včerejška zanechala voda na několika místech spoušť. Největší škody hlásili obyvatelé Chrudimska, kde voda například zaplavila památník v Ležákách, a na Pardubicku, kde zase vyplavila bioplynovou stanici.

Vylití řek přitom bude hrozit i dnes. "Srážky a bouřky budou na našem území pokračovat až do středečního večera, především na severu a severovýchodě země," varoval předseda Ústřední povodňové komise, ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Ani tím ovšem riziko povodní pro letošek neskončí. Chalupa proto požádal vládu, aby prodloužila povolání vojáků k záchranným pracím až do poloviny července. "Původní usnesení má platnost do 28. června, my nyní doporučujeme vládě, aby prodloužila možnost nasazení vojáků o dalších čtrnáct dnů," dodal ministr.

Kaskáda vypouští

Protipovodňové manévry si po třech týdnech zopakovala také Praha. Povodňová komise města nařídila preventivně instalovat hliníkové zábrany například na Smetanově nábřeží v historickém centru a z vltavských náplavek nechala odtáhnout všechna zaparkovaná auta.

Prozatím se nicméně neočekává, že by hladina Vltavy měla růst tak dramaticky jako na začátku měsíce. "Ta situace je podle předpovědí relativně dobrá," řekl včera nový pražský primátor Tomáš Hudeček.

Vodohospodáři kvůli dešti začali už od pondělí snižovat hladiny některých nádrží na Vltavské kaskádě, aby uvolnili prostor k zadržování vody. "Kaskáda má nyní dostatečnou zadržovací schopnost,

AUTOR: Vladimír Šnídl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů