Sobota, 27. dubna 2024

Předzahrádka - vizitka majitele domu

Předzahrádka - vizitka majitele domu

Už jste někdy uvažovali nad tím, co by se stalo, kdybyste zrušili plot před domem, betonové parkovací místo a nahradili jej kouskem upraveného prostoru? V zahradě asi není místo, kterým bychom procházeli tak často jako právě přes předzahrádku. Vstupní prostor utváří první dojem z domu.

Předzahrádce říkáme částí upravené zahrady v průčelí domu. I když název napovídá, že jde o zahradu před domem, je zajímavé, že často se na její význam zapomíná. Přitom si ji pozorně všímá téměř každý kolemjdoucí a často se mu nabízejí ne zrovna nejkrásnější pohledy. Většinou jde jen o pásy trávy oddělené od ulice nesmyslně vysokým plotem, v lepším případě obohacené o keř nebo kvetoucí květ a v nejhorším případě je předzahrádkou kus pozemku ponechán svému osudu.

Proč je to tak? Proč se nesnažíme o úpravu předzahrádky tak, aby o nás jako o majitelích domu vypověděla skutečně to nejlepší? Poloha tohoto prostoru jej předurčuje k bezprostřednímu kontaktu obydlí s veřejnou komunikací, tedy chodníkem a ulicí. V současnosti jako bychom se stále více uzavírali do "ulity" svého více či méně luxusního domu. Proto si na hranici pozemku budujeme vysoké a široké plot. I když za nimi vytvoříme překrásnou zahradu, nikdy už své hosty neuvítá s náležitou srdečností. Důležitý první dojem jim totiž pokazí právě předzahrádka.

Ploty a hradby

Stavba plotu před rodinným domem je většinou zbytečnou věcí, ať už jde o řadový nebo samostatně stojící dům s předzahrádkou širokou několik metrů. Jediné, před čím nás plot ochrání, jsou toulaví psi a malé děti. Na děti však dávají pozor rodiče a psích výkalů určitě nebude tolik, abychom je museli několikrát denně uklízet. Takže nač plot? V konečném důsledku jen kazí vzácný kousek půdy, na kterém při troše fantazie, vkusu a s dobrým nápadem můžeme vytvořit předzahrádku, která srdečné přivítání Vašich hostů zvládne za Vás.

Pokud se bez plotu skutečně neumíte obejít, měli byste použít prodyšnou, vizuální odlehčenou konstrukci, která nenásilně oddělí dům od chodníku a veřejného pozemku. Snad jediným opodstatněným případem, kdy můžeme přimhouřit oko nad stavbou betonové bariéry, je rušná komunikace, frekventovaný chodník nebo prašná cesta těsně vedle pozemku. I v těchto případech existují náhradní řešení - volné nebo střižené živé ploty, které velmi dobře eliminují hluk, prach i nežádoucí pohledy.

Konkrétně ...

Prostor předzahrádky, ať už mezi domem a plotem, nebo před plotem, plní zejména okrasnou a reprezentační funkci. I zde platí zásady vycházející z praktických požadavků. Předzahrádkou pravděpodobně vede přístupový chodník přímo do domu nebo vjezd do garáže, který by měl být stabilní, dobře udržovaný, v ideálním případě zastřešený. Mělo by se zde najít i místo na nádobu na odpadky, pokud nemáme možnost umístit ji do jednoduché dřevěné konstrukce, kterou obrůstají popínavé rostliny nebo vedle ní budou růst vyšší keře, aby ji opticky skryly. Pokud se v domě nenachází garáž, bude v prostoru předzahrádky pravděpodobně i parkovací plocha na auto. Přístřešek pro auto by měl zabírat co nejmenší plochu, protože i tak bude působit dost nápadně. Ideální je dřevěná konstrukce a již zmíněné řešení s využitím popínavých rostlin, případně zazeleněná střecha.

Nízký plot proti psům můžeme vytvořit z pichlavých keřů (dráč, hlohyně, růže apod.). Měli bychom však zohlednit výšku a materiály okolních plotů. Pokud je z nějakého důvodu nechceme respektovat, lepší je plot nestavět.

Záleží jen na nás

Předzahrádka určitým způsobem vypovídá i o jejím majiteli. Pokud nepatříme k vyznavačům pletiva a ustavičného sekání trávníku, dekorativní úlohu v předzahrádce splní mobilní zeleň - kvetoucí i stálezelené druhy v ozdobných květináčích, vědrech nebo keramických nádobách. Během roku je můžeme měnit, střídat, přemísťovat, díky čemuž bude mít předzahrádka stále jinou podobu.

Často nás fascinují procházky ve městech západní Evropy. Ulice s domy nás jeden vedle druhého překvapují záplavou zeleně a květin snad v každém ročním období - i uprostřed zimy je na co koukat: vysoké trsy okrasných trav, stálezelené keře, nízké stromy obsypané červenými plody. V létě rostliny zlepšují klima, zachycují prach, ochlazují vzduch, produkují kyslík. Co nám tedy brání, aby i před našimi domy dominovala udržovaná zeleň a květiny namísto nezajímavých vysokých betonových stěn?

Více na: http://www.naseinfo.cz/stavby-a-stavebnictvi/zahrada-a-okoli/zahradni-architektura/jak-na-realizace-predzahradky#ixzz2Xcu8Ndh8

ZDROJ:http://www.naseinfo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů