Pátek, 19. dubna 2024

V recyklaci odpadů zaostáváme za průměrem EU

V recyklaci odpadů zaostáváme za průměrem EU

Podle aktuálního výzkumu Eurostatu (statistického úřadu Evropské unie, sídlícího od roku 1953 v Lucemburku), zveřejněného v měsíci březnu letošního roku, bylo v roce 2011 v EU recyklováno nebo zkompostováno 40 % komunálního odpadu. Oproti roku 2001 se podíl takto zpracovaného odpadu zvýšil více než o jednu třetinu.

Každý obyvatel EU vyprodukoval v tomto roce přibližně 503 kilogramů odpadu. Na jednoho Čecha pak připadá výrazně méně - 320 kg. V recyklaci však Česká republika stále zaostává. Připomeňme, že pod pojmem recyklace se v definici Eurostatu rozumí přepracování odpadních materiálů v určitém výrobním procesu tak, aby sloužily původnímu účelu (recyklace materiálová) nebo jiným účelům (ostatní formy recyklace), včetně organické recyklace (kompostování), s výjimkou energetického využití.

Z veškerého odpadu, který byl v zemích EU vyprodukován, skončilo 37 % na skládce. Dalších 23 % bylo spáleno a 25 % bylo určeno k recyklaci. Zbývajících 15 % bylo zkompostováno. Za posledních deset let se v EU při nakládání s odpadem přestaly do značné míry využívat skládky. V roce 2001 na ně putovalo ještě 56 % odpadu. Naopak se zvyšuje podíl recyklace a kompostování - v roce 2001 to bylo 17 %, respektive 10 %.

Statistické údaje pro Českou republiku se poněkud liší. Podobně jako v dalších nových členských státech je valná většina odpadu přepravována na skládky (65 %). V zakládajících zemích EU, jako je Německo, Belgie nebo Lucembursko, se přitom na skládku dostane jen zcela zanedbatelné jedno procento odpadků. Naopak ve státech ze šestého rozšíření EU (Rumunsko či Bulharsko), je to dokonce více než 90 %.

V České republice jsou potom využívány skládky a metoda spalování (18 %) na úkor recyklování. K opětovnému využití je přepracováno jen 15 % odpadu. Ke zpracování odpadu se navíc téměř nepoužívá kompostování (2 %). To přitom v některých hospodářsky vyspělých zemích - hlavně v Rakousku, Nizozemsku a Belgii - představuje významný podíl nakládání s odpadem.

Největší množství odpadků podle údajů za rok 2011 generují Dánové, a to více než 700 kilogramů. Za nimi se umístili obyvatelé Lucemburska, Kypru a Irska. Nejmenší produkcí odpadu se obecně vyznačují země střední a východní Evropy. Kromě nás se to týká například Slovenska, Polska a Estonska.

V roce 2011 jsme v ČR vyprodukovali 503 kilogramů odpadu na hlavu.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů