Středa, 17. dubna 2024

Compag Mladá Boleslav vybuduje novou mechanicko-biologickou úpravnu odpadů

Compag Mladá Boleslav vybuduje novou mechanicko-biologickou úpravnu odpadů

Člen České asociace odpadového hospodářství (ČAOH), společnost Compag Mladá Boleslav s.r.o., v brzké době spustí stavbu moderního zařízení na využití odpadů s kapacitou 60 000 tun ročně. Jedná se o další projekt, který přispěje k zajištění ještě vyššího procenta využití odpadů (jak materiálového, tak energetického).

Během podzimu 2013 začne společnost Compag Mladá Boleslav s.r.o. ve východní průmyslové zóně Mladé Boleslavi budovat mechanicko-biologickou úpravnu odpadů (MBÚ). Celková investice do výstavby bude 479 milionů korun. Z toho 179 milionů korun pokryje dotace od Státního fondu životního prostředí, zbylých 300 milionů korun pokryje společnost Compag bankovním úvěrem se splatností 15 let. Nová úpravna má být uvedena do provozu nejpozději 1. 1. 2015. Kapacita zařízení je 60 000 tun ročně.

Cílem toho zařízení je pokud možno co nejvíc složek směsného komunálního odpadu využít pro výrobu energie, ať už elektrické či jako paliva. Technologie se dělí na dvě hlavní části. První je třídírna části odpadu, která je využívána pro výrobu alternativního paliva. Druhá je fermentační stanice, která by měla vyrábět bioplyn a následně z bioplynu elektrickou energii. Nákladní automobily přivezou odpad přímo do haly, kde se mechanicky přes lis oddělí suchá a mokrá frakce. Mokrou frakci lis vytlačí pod vysokým tlakem z pevného odpadu a tato část pokračuje do fermentační stanice. V ní bude odpad za teploty 55 stupňů zpracováván tak, aby se z něho získalo co nejvíce bioplynu. Zbylý materiál se vysuší a následně upraví tak, aby z něho částečně mohlo vzniknout alternativní palivo a částečně mohl být použit na rekultivace území po těžbě či rekultivace skládek. Bioplyn je pak přímo v areálu spalován v kogeneračních jednotkách a z něho vzniká elektrická energie.

Po lisování vznikne i suchá frakce. Z té budou nejdříve vytříděny železné a neželezné kovy, inertní materiály (popely, písky, kamenivo) a PVC (obsahující chlor). Zbytek se podrtí a zpracuje do peletek, které budou dále dodávány do společnosti ŠKO-ENERGO, s.r.o. jako částečná náhrada hnědého uhlí. Z celkového objemu odpadu, který přijde do centra, půjde na skládku maximálně 15 procent.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů