Pátek, 26. dubna 2024

Zeptejte se přírodovědců - Proč komáři (samice) bodají jenom k večeru a v noci?

Odpovídá: RNDr. Iva Kolářová, Ph.D., katedra parazitologie PřF UK

Zeptejte se přírodovědců - Proč komáři (samice) bodají jenom k večeru a v noci?

Máte pravdu, že krev sají pouze samice komárů. Samci se na rozdíl od nich živí rostlinnými šťávami. Samice však potřebují více energie, hlavně pro tvorbu vajíček. A energii jim poskytuje právě krev.

Na světě žije mnoho rodů a druhů komárů. Zoologové je řadí mezi dvoukřídlý hmyz (řád Diptera), a to do čeledi komárovitých (Culicidae).

Tak jako existuje více druhů komárů, existuje i více strategií pro sání krve. Některé druhy preferují sání na lidech, některé neopovrhnou jinými savci, další se specializují na ptáky. Známe komáry, kteří sají pouze venku, i takové, kteří jsou schopni sát v uzavřených prostorách stájí či našich domovů.

Jednotlivé rody komárů se liší také denní dobou, kdy samice hledají své hostitele. Není to pouze k večeru, v noci nebo za svítání - určité druhy mohou sát krev i přes den.

Řada druhů ovšem skutečně preferuje podvečer a svítání. Ale proč? Důvodů může být hned několik. Za prvé, komáři jsou malí a musí velmi dobře hospodařit s vodou ve svém drobném tělíčku, aby nevyschli. Proto se vyhýbají přímému slunci. Přes den raději odpočívají někde ve stínu, pěkně v chládku, ideálně v místě s vyšší vlhkostí. Za soumraku a za svítání jsou naopak teplota i vlhkost ideální, takže samička může vyrazit z úkrytu hledat potravu.

S tím souvisí další důvod - povětrnostní podmínky. Komáři nejsou nijak dobří letci a silnější vítr je může snadno odfouknout. Navečer se vítr zklidňuje, komáři mají tedy optimální podmínky k letu a současně i k pátrání po hostiteli. Toho hledají především podle koncentrace oxidu uhličitého ve vydechovaném vzduchu. Díky receptorům pro oxid uhličitý mohou svou oběť vystopovat i na poměrně velkou vzdálenost, ale pouze když je povětrnostní situace ideální.

alt: Komár pisklavý (*Culex pipiens*), druh běžně se vyskytující v České republice. Zdroj Wikimedia Commons, autor BARILLET-PORTAL David, Bordeaux, FRANCE. Licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported. Komár pisklavý (Culex pipiens), druh běžně se vyskytující v České republice. Zdroj Wikimedia Commons, autor BARILLET-PORTAL David, Bordeaux, FRANCE. Licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.

Roli hrají také ztížené podmínky pro predátory během noci. Ať už jde o člověka, který potmě hůře vidí a svědění ho upozorní na nechtěnou návštěvu, až když je komár pryč, nebo třeba hmyzožravého ptáka, který v noci spí a tudíž pro komáří samičku nepředstavuje na pár hodin nebezpečí.

Teď už komářici stačí jen vyhnout se netopýrům, lelkům a jiným nočním nepřátelům, doufat, že nic po cestě není ošetřeno insekticidem či repelentem, najít díru v síťce proti hmyzu, a konečně si pochutnat na krvi spícího hostitele.

alt: Komár tygrovaný (*Aedes albopictus*). Zdroj Wikimedia Commons / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library, autor James Gathany. Volné dílo (public domain). Komár tygrovaný (Aedes albopictus). Zdroj Wikimedia Commons / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library, autor James Gathany. Volné dílo (public domain).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů