Čtvrtek, 25. dubna 2024

Volby zastínily povodně

Volby zastínily povodně

Téma ochrany proti povodním náhle zmizelo z veřejného prostoru. Pravděpodobně kvůli atraktivnějšímu tématu voleb do Poslanecké sněmovny. A přitom po velké červnové povodni přišly v mnoha obcích ještě přívalové deště s velkými splachy půdy. Právě nyní, kdy si ještě pamatujeme, kudy velké vody tekly, je ideální doba na to, připravit se na snížení příštích škod.

Představuji si, že ministr zemědělství má vytvořenu pracovní skupinu, která zpracovává novou metodiku agrotechnických postupů. V ní stanovuje, že nebude povolena blokace honů, to znamená, že se přestane osívat několik sousedních lánů stejnou plodinou, že bude doporučeno zatravnit v určité šíři pole, sousedící s obecní zástavbou, že začnou být vytvářeny protierozní zatravněné pásy na svažitých polích. Realizace těchto opatření je jednoduchá. Stát má dnes v systému LPIS perfektně zmapované každé pole, včetně jeho svažitosti, a na každé toto pole je přidělována evropská dotace na údržbu krajiny. Stačí tedy dát na údržbu protierozního pruhu výrazně větší dotaci než na zbytek zoraného pole.

Představuji si, že ministr pro místní rozvoj má obdobnou skupinu, která rychle připravuje metodiku "koncepce uspořádání krajiny" s protipovodňovými opatřeními. (Tato koncepce je totiž povinnou součástí územních plánů obcí a většina obcí musí dle zákona zpracovat nové územní plány do roku 2020.)

Představuji si, že ministerstvo životního prostředí zařazuje do dotačních programů Státního fondu životního prostředí protipovodňová opatření například ve formě hledání rozlivných ploch ve všech povodích a ve formě ochranných zatravněných příkopů či průlehů kolem obcí.

Představuji si, že Lesy ČR končí s praxí "co nejrychleji odvést vodu z lesa příkopy podél asfaltových těžebních cest" a začínají hledat místa, v nichž by se v lesích mohla voda rozlít.

Představuji si, že starostové obcí hledají místa pro nové protipovodňové zábrany nebo naopak pro odtokové příkopy, které odvedou vodu při přívalových deštích mimo zástavbu. Původní rokle, které v geologických dobách vody v obcích vymlely, jsou dnes totiž většinou zastavěné.

Pokud jsou moje představy mylné, chováme se mnohem nezodpovědněji než člověk, který si nezajistil žádné vytápění domu, protože doufá, že zima nepřijde, nebo bude jen mírná.

Pavel Čížek, starosta Spáleného Poříčí

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů