Čtvrtek, 28. března 2024

Recyklace šedých vod a možnost využití energie z nich

Koncepce opětovného využití odpadních vod a dešťových vod nabývá v poslední době většího významu.

Recyklace šedých vod a možnost využití energie z nich

Hlavně nové administrativní budovy a hotely jsou již projektovány s využitím šedých a dešťových vod, v budovách s nízkoenergetickým standardem je to skoro povinnost.

Hlavním důvodem pro recyklaci "šedých" vod (vody ze sprch a koupelen) je především to, že jsou minimálně znečištěny a jejich úprava není zas až tak náročná, navíc lze s výhodou využít tepla, které je v nich obsaženo. Recyklovanou šedou vodu (zejména z koupelen) je možné po úpravě využívat jako vodu provozní (tzv. bílá voda) např. pro splachování záchodů, pisoárů a zalévání zahrad. Teplo pak s pomocí výměníků k ohřevu studené vody nebo s využitím výměníku a tepelného čerpadla přímo na výrobu teplé a užitkové vody. Zařízení a podrobnější informace o této problematice jsou k dispozici již i v ČR např. na www.sedevody.cz nebo přímo na www.asio.cz.

asioV současných ekonomických podmínkách se recyklace vod a tepla vyplatí zejména tam, kde je větší spotřeba vody - wellness, hotely, nemocnice a tam kde se buduje nové, nebo rekonstruuje staré zařízení. Tam jsou zajímavé i doby návratnosti investice a to kolem pěti roků. Tam kde zatím návratnost zajímavá není, má smysl do budoucna uvažovat alespoň s přípravou potrubních vedení - to že by v budoucnu zlevnila voda a energie se očekávat nedá.

Ing. Karel Plotěný
ploteny@asio.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů