Středa, 24. dubna 2024

Jablečný mošt a moučníky provoní Hostětín

Jablečný mošt a moučníky provoní Hostětín

Vůně jablečných moučníků, chuť jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti, divadlo a především pohoda a dobrá nálada - to vás čeká v Hostětíně v neděli 29. září 2013.

Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům řemeslný jarmark, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku regionálních odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program. Vaši duši potěší hudba, folklórní vystoupení, divadelní představení či muzicírování cimbálové muziky. Dospělí i dětští návštěvníci se mohou zapojit do her, soutěží, putování po sochách v krajině kolem obce či vyhrát ceny v bohaté tombole. Jedinečným občerstvením při této akci je čerstvý jablečný mošt.

Již dvanáctý ročník této tradiční a oblíbené slavnosti se koná od 11.00 do 18.00 hodin. Jejím cílem je především představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů, podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce a prezentovat regionální značku Tradice Bílých Karpat(R) a její nositele.

Jablka tady mohou lidé prožít všemi smysly - čichem, chutí, zrakem i hmatem - a ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu.

Pořadatelé, kterými jsou Občanské sdružení Tradice Bílých Karpat, Centrum Veronica Hostětín a Obec Hostětín, připravili pro všechny návštěvníky slavnosti celodenní bohatý zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Na přípravě slavnosti se podílí více než desítka partnerských organizací a kolem stovky dobrovolníků.

V jedenáct hodin začíná na návsi jarmark, na němž se představují zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé regionální značky Tradice Bílých Karpat(R). Letos budou prezentováni i řemeslníci z partnerské, slovenské strany - regionální značka Tradície Bielych Karpát.

Návštěvníky slavnosti je každoročně netrpělivě očekávána přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou v odpoledních hodinách rozprodány. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce bude během dne probíhat ovocnářské poradenství. Ke koupi bude čerstvé i sušené ovoce.

V areálu moštárny mohou návštěvníci ochutnat BIO nápoje: čerstvý jablečný mošt, dále míchané mošty: jablečný se zázvorem, rakytníkem, mátou či zeleným čajem, a sirupy: z květů černého bezu nebo z květů konopí setého. Hladové návštěvníky potěší nejen ovocné koláče, ale i jehněčí steaky, klobásky, guláš, saláty a další pochutiny.

Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky modelových ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny a šetrného veřejného osvětlení. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost.

Novinkou jsou i prohlídky čerstvě certifikované ukázkové přírodní zahrady a slavnostní předávání plaket "přírodní zahrada" 22 novým držitelům ze Zlínského kraje.

K dobré náladě a zábavě přispěje kulturní program:

13.00 Vystoupení hudební skupiny HUP

14.30 Folkrocková kapela Tabáskova partyja

15.00 Pohádkové představení divadla Řád Červených Nosů

16.30 Koncert hudební skupiny Listolet

Nejrozsáhlejší program je připraven pro děti. Čeká na ně například pohádková Jablečná stezka, řada rukodělných i sportovních aktivit a oblíbená adrenalinová věž. Tématem letošní Jablečné stezky je záchrana Stromového království a hledání živé vody. Děti se tedy mohou těšit na dobrodružnou výpravu, při které poznají obyvatele Stromového království, zjistí, jak žijí, jak vlastně vypadají a co potřebují. Pokud prokáží dostatečnou odvahu, zručnost i vědomosti, tak mohou nalézt pramen živé vody a království zachránit. Kromě této stezky si děti budou moct zkusit tradiční řemesla. Uvidí a vyzkouší si filcování ovčí vlny, práci na kolovrátku, uvidí košíkáře, práci na soustruhu či výrobu skleněných perel.

Pro dospělé je připraven Jablečný trojboj. Můžete se také vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce či navštívit novou naučnou stezku Naokolo Hostětína. Účastníky čeká i tradiční tombola s hodnotnými cenami.

Skleničku moštu máme připravenou pro každého, kdo přijde pěšky, přijede na kole či vlakem a přispěje tak k ochraně klimatu.

Těšíme se na setkání na Jablečné slavnosti v Hostětíně!

Více informací naleznete na

http://hostetin.veronica.cz/jablecna-slavnost-2013

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů