Pátek, 26. dubna 2024

Problémem ekozemědělství je podle znalce i špatný marketing

Problémem ekozemědělství je podle znalce i špatný marketing

Nedostatečný marketing a špatná vzájemná spolupráce mezi farmáři a obchodníky patří k největším problémům, které má tuzemské ekologické zemědělství. Na tiskové konferenci k tradičnímu pražského jarmarku BioFEST to dnes řekl člen správní rady Kontroly ekologického zemědělství (KEZ) Tomáš Zídek. Vývoj českého ekozemědělství a českých biopotravin je podle něj specifický a liší se od západní Evropy i dalších postkomunistických zemí. Zájem české veřejnosti o "eko" zatím podle Zídka ve srovnání se světem zůstává jen v rovině péče o zdraví.

Ke zlepšení vztahů mezi odběrateli a farmáři má přispět i letošní jubilejní 20. pražský biojarmark. Nově se nejstarší celorepubliková přehlídka bioprodejců bude tento pátek a sobotu pořádat přímo v centru české metropole - prostorách Paláce Lucerna. Kromě čtyřicítky bioprodejců nabídne široké veřejnosti i například debaty s experty.

"Jedním s problémů je spolupráce v oblasti odbytu, druhým je nastavení dotací do ekologického zemědělství," řekl ČTK Zídek. Tuzemští zemědělci obhospodařují až deset procent půdy, čímž se řadí na přední místa v Evropě, v objemu zpracovaných ekologických potravin (zhruba 2 procenta) však podle Zídka zůstávají pozadu.

Několikaletý rozmach ekofarem v ČR loni výrazně zpomalil, letos dokonce mírně klesá. Na konci letošního srpna jich bylo 3922, což bylo o 12 méně než na konci roku 2012. V předchozích letech přitom ekofarem ročně přibývalo až o desítky procent. Od začátku roku do srpna naopak přibylo pět procent registrovaných výrobců biopotravin, jichž je nyní 477.

Spotřeba biopotravin v ČR předloni po tři roky trvajícím poklesu vzrostla o 4,6 procenta na 1,67 miliardy Kč. Oficiální statistiky sice mluví o růstu prodejů biopotravin v obchodních řetězcích, kde se jich prodává většina, přední tuzemský producent Country Life zaznamenal opačný trend. Vývoj prý souvisí s trendem, při němž se část spotřebitelů odklání od velkých obchodních řetězců a dává přednost menším lokálním prodejcům.

Příští rok přitom bude pro ekozemědělce zlomový. Dojde ke zpřísnění systému kontroly ekozemědělství kvůli požadavkům Evropské unie. Zavedou se nově například chemické analýzy. Zídek také dnes poukázal na zbytečně velké dotace do ekologického pěstování trávy. Téměř všechny trvalé travní porosty v ČR jsou totiž registrovány v ekologickém zemědělství.

V letech 2005 až 2008 tuzemský trh s biopotravinami rostl každoročně o desítky procent až na 1,8 miliardy Kč, v následujících dvou letech ale začal v důsledku ekonomické krize stagnovat a obrat byl zhruba 1,6 miliardy korun. Během roku 2011 nastalo mírné oživení, které podle odhadů pokračovalo loni a odhaduje se i pro letošní rok.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů