Pátek, 29. března 2024

Biojarmark poradí, kde v Brně nakupovat místní potraviny každý den

Biojarmark poradí, kde v Brně nakupovat místní potraviny každý den

V sobotu 5. října 2013 pořádá Ekologický institut Veronica již 22. ročník Brněnského biojarmarku. Ekologičtí zemědělci na něm budou nabízet zeleninu, ovoce, masné výrobky, marmelády aj. Zcela nově Biojarmark představí řadu alternativních způsobů, jak a kde mohou Brňané pravidelně nakupovat místní a ekologické potraviny. Návštěvníci poznají systém komunitou podporovaného zemědělství, farmářské obchody nebo výrobky brněnské cukrářky a pekařky Buch Ty.

Biojarmark se tentokrát koná na novém místě, na nádvoří Domu pánů z Kunštátu v centru Brna.

"Biojarmark letos nebude jen prodejní. Pro návštěvníky jsou připraveny přednášky potravinových alternativců. Zvědavci vyslechnou, jak vznikla a funguje environmentální kavárna Tři Ocásci, co je hnutí Slow Food, příběh farmářského obchodu Ze Země, povídání sedláků Pospíšilových o tom, co jim přináší členství v systému komunitou podporovaného zemědělství a další", říká Kateřina Pařízková z Ekologického institutu Veronica, hlavní organizátorka Biojarmarku.

Biojarmark bude letost bohatší i o speciální poradny. K mání bude poradna k brněnské Ekomapě Ekologického institutu Veronica (http://www.veronica.cz/ekomapa), na níž je možné najít mimo jiné i další prodejce, kteří v Brně prodávají denně bio a lokální potraviny, ale také například ekologicky šetrné restaurace. Radit bude i Helena Vlašínová s přírodním zahradničením, Jakub Filip s domácím kompostováním za pomocí žížal a Ekologická poradna Veronica s novou spotřebitelskou kampaní Umění vybírat.

Po celou dobu bude vyhrávat Cimbálová muzika Veronica a vystoupí Monika Fryčová s performancí "Výstavní ryby od souseda".


Kontakt: Mgr. Kateřina Pařízková, katerina.parizkova@veronica.cz, 736 762 876

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů