Sobota, 27. dubna 2024

Konec emisní normy Euro 5 zvyšuje zájem o nákladní auta

Konec emisní normy Euro 5 zvyšuje zájem o nákladní auta

Prodej nákladních aut v ČR letos roste. Na zvýšeném zájmu se podílí zavedení přísnější emisní normy Euro 6 v příštím roce, která cenu aut zvyšuje. Dopravní firmy tak využívají poslední šanci pořídit levnější auta. Vyplývá to z informací firem.

Na konci letošního roku skončí výroba nákladních aut plnících emisní normu Euro 5. Vozidla plnící přísnější normu Euro 6 povinnou od příštího roku, mají přitom v průměru vyšší cenu zhruba o 100.000 až 120.000 korun.
Prodej nákladních aut za tři čtvrtletí stoupl meziročně o šest procent a autobusů o devět procent. "Nárůst prodejů je do jisté míry možné přičíst zájmu dopravců o vozy Euro 5," uvedl šéf Sdružení automobilového průmyslu Antonín Šípek. Podotkl, že v celoevropském měřítku nákladních aut klesá.

Pro vozy plnící Euro 5 se v nedávno uzavřeném kontraktu se Scanií rozhodla například logistická firma HOPI. Ta pořídí na konci letošního a na začátku příštího roku celkem 108 aut, z toho jen deset má plnit Euro 6.

Mercedes-Benz podle mluvčího Jana Kuhna eviduje zvýšený zájem o obě normy. Výrobce nabízí vozy s Euro 6 jako první automobilka již od roku 2011 a dosud v Česku prodal 500 vozů.

"V současné době registrujeme velký zájem o nákladní automobily Mercedes-Benz a Fuso obecně a plně využíváme kapacit výroby a kvót pro ČR. Vysokou poptávku po našich vozech lze z části přisoudit i mírně vyšší poptávce po Euro 5 před koncem platnosti, ale nebude to asi rozhodující část objednávek," dodal Kuhn.

Kvůli splnění normy Euro 6 se vozidla neobejdou bez přidávání močoviny AdBlue jako aditiva nebo dodatečného spalování výfukových plynů EGR.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů