Pátek, 29. března 2024

Hubení plevele bez chemie

Zahrádkáři se s ním setkávají dennodenně, roste téměř všude a lze se ho jen těžko zbavit.

Hubení plevele bez chemie

Řeč je o plevelu. Co že to plevel vlastně je a jak se ho zbavit i jinak než pletím? Definice říká, že se jedná se o rostlinu, která roste na nežádoucích místech a pěstitelé se jí proto chtějí zbavit. Důvody mohou být různé: zabírá místo, bere živiny a půdu ostatním rostlinám, kazí vzhled zahrady. Je však nutné dodat, že ta samá rostlina může být jinde záměrně pěstovaná pro své léčivé účinky nebo jako potrava pro zvěř, apod. Znamená to, že pro jednoho pěstitele může být přítěží, zatímco druhému přinese užitek.

Mezi základní charakteristiku plevele patří ta vlastnost, že se velmi dobře rozmnožuje, mnohdy se jedná o invazní nebo expanzivní rostlinu. Rozdíl mezi těmito dvěma kategoriemi spočívá v tom, že invazní rostlina pochází z jiné oblasti a na naše území byla zavlečena, kdežto expanzivní je původní.

Skoro každý pěstitel ví, že při pletí je potřeba vytrhávat celou rostlinu i s kořenovým systémem, nejen nadzemní orgány. Existuje však mnoho dalších tipů, jak se plevelu zbavit bez použití chemie, které už tak známé nejsou.

Jedna z možností je polít nežádoucí rostlinu vroucí vodou, orgány uhynou. Aby byl postup ekologicky šetrný, můžete použít zbytek žhavé vody z konvice, když vaříte čaj, nebo z hrnce po dovaření rýže, brambor apod.

Další cestou je napařování. V zahradnických potřebách se pro tyto účely prodávají napařovačky. Pokud je Vám líto peněz, použijte napařovací žehličku (dejte však pozor na nebezpečí úrazu elektrickým proudem). Je vhodné na rostliny působit parou delší dobu a opakovaně, tj. 2x-3x týdně.

Horký vzduch je osvědčená zbraň v boji s plevelem. Dostaví se podobný efekt jako při napařování. Pracujete-li s fénem a jemu podobnými přístroji, platí stejné upozornění jako při zacházení se žehličkou.

Pokrytí plevele igelitem je také efektivní způsob ničení. Poslouží dobře především na slunných místech. Postupujte tak, že rostliny pečlivě překryjte igelitem. Slunce způsobí, že teplota pod igelitem bude stoupat a rostlina se tak "uvaří".

Existuje pestrá škála různých látek, které zdaleka nejsou tak škodlivé jako herbicidy, a přesto jimi lze plevel zahubit. Patří mezi ně například sůl, cukr, kyseliny, mýdlo, olej a alkohol.

Sůl nasypte buďto přímo na nadzemní orgány, nebo si připravte koncentrovaný vodný roztok a rostlinu jím polijte. K zahubení dojde díky dehydratačním účinkům soli. Stejně postupujte i s cukrem. Kyselina citrónová a octová mají široké využití nejen v kuchyni, ale i na zahrádce. Jejich pH je natolik nízké, že jsou schopny rozrušit struktury rostlinného orgánu. Například pH octa se pohybuje okolo 3, proto je ocet vhodný prostředek k ničení nežádoucích rostlin. Mýdla mají naopak zásaditý charakter, jejich vodné roztoky taktéž poškozují rostlinná pletiva. Mýdlo, jakožto tenzid, rozpustí povrch listů, čímž dochází k uhynutí. Opět je účinné vytvořit vodný roztok. Pokapání olejem způsobí ucpání průduchů a vodivých pletiv, což jsou velice důležité struktury rostliny: ta tím pádem není schopná přežít a zahyne. Olej nakapejte nejlépe na listy, přesně tam se totiž průduchy nacházejí. Alkohol se používá na obzvláště rezistentní druhy. Doporučuje se smíchat 0,25 l vody se lžící tvrdého alkoholu, vzniklý roztok nalít do rozprašovače a aplikovat.

Vždy však prosím dbejte zásad udržitelnosti a jednejte s ohledem na okolní životní prostředí. Berte v úvahu, že i plevelné rostliny jsou živé organismy a důvody pro jejich likvidaci vždy patřičně promyslete. Pamatujte, že vše má na Zemi své místo a to, co vy považujete za plevel, může být pro druhého vzácnost.

Tento článek vznikl v rámci projektu Ekoporadny Praha za podpory Hlavního města Prahy. Samozřejmě se do něj nevešly všechny rady pro nakládání s plevelnými rostlinami, takže pokud máte zájem o další tipy nebo konkrétní rady, využijte bezplatné poradenství a napište na e-mail poradna@ekocentrumkoniklec.cz. Autorkou článku je Barbora Martínková, spolupracovnice Ekoporadny Praha.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů