Čtvrtek, 28. března 2024

SBĚRNÉ DVORY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ODMĚŇUJÍ ZA ELEKTROODPAD

SBĚRNÉ DVORY V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI ODMĚŇUJÍ ZA ELEKTROODPAD

Již třetí pokračování úspěšné akce zaměřené na sběr vysloužilých elektrospotřebičů proběhne v listopadu na sběrných dvorech v Moravskoslezském kraji. Občané mohou na celkem třinácti místech regionu odevzdat stará elektrozařízení. Pro prvních třicet lidí na každém sběrném dvoře je za elektroodpad připraven drobný dárek. Navíc každý, kdo se této sběrné akce zúčastní, se může zapojit do soutěže o značkový tablet.

Akce s názvem PODZIMNÍ ÚKLID potrvá od pátku 1. listopadu až do 22. listopadu. Probíhat bude v otevíracích hodinách sběrných dvorů ve Frýdku-Místku, Havířově, Karviné, Krnově, Kopřivnici, Novém Jičíně a Opavě. Pro prvních třicet občanů bude jako drobný dárek na každém sběrném dvoře symbolicky připraveno nové elektro, buď svítilna na klíče nebo kalkulačka. Každý, kdo přinese vysloužilé elektrospotřebiče, může navíc vyplnit slosovatelný kupón. Jeden vylosovaný výherce pak na konci listopadu získá milý předvánoční dárek v podobě stylového tabletu Samsung v hodnotě pěti tisíc korun.

A jaké vysloužilé elektrozařízení mohou občané nosit na sběrné dvory? Jedná se především o staré monitory, televize, počítače, notebooky, tiskárny, rádia, hudební a videopřehrávače, fotoaparáty, videokamery nebo telefony. Všechny staré spotřebiče jsou posléze rozebrány na součástky a recyklovány.

Jeden občan může v rámci akce PODZIMNÍ ÚKLID na jednom sběrném dvoře získat pouze jeden dárek. Odměnu lidé nezískají za monočlánky nebo baterie a kuchyňské zařízení jako jsou lednice, sporáky, myčky nebo mikrovlnky.

Akci PODZIMNÍ ÚKLID pořádá Moravskoslezský kraj ve spolupráci s neziskovou společností ASEKOL. Její třetí opakování je výsledkem velkého úspěchu předchozích dvou obdobných akcí, kdy obyvatelé kraje přinesli na sběrné dvory přes čtyři tisíce nepotřebných vysloužilých elektrospotřebičů. Regionální manažer společnosti ASEKOL Zdeněk Kovářík k tomu dodal: "Během posledních dvou let se nám podařilo motivovat tisíce lidí k tomu, aby s nepotřebným harampádím zavítali na sběrné dvory. Díky osvětovým aktivitám se podařilo zvýšit celkovou výtěžnost elektrozařízení v roce 2012 v kraji na téměř dva tisíce tun."

Sběrné dvory zapojené do akce PODZIMNÍ ÚKLID:

FRÝDEK-MÍSTEK: ul. Jana Čapka, Collo Louky

HAVÍŘOV: ul. Karvinská, ul. Jarošova

KARVINÁ: ul. Bohumínská

KOPŘIVNICE: ul. Panská

KRNOV: ul. Karáskova, ul. Opavská

OPAVA: ul. Bílovecká, ul. Hálkova, ul. Přemyslovců

NOVÝ JIČÍN: ul. Palackého, ul. Propojovací

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů