Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pohodlnost a lenost zvyšují firmám ročně náklady o desetitisíce korun

Pohodlnost a lenost zvyšují firmám ročně náklady o desetitisíce korun

Přestože je režim zpětného odběru a recyklace "předplacen" z příspěvků na recyklaci, stále se najde mnoho těch, kteří ho z nevědomosti nebo dokonce z lhostejnosti nevyužívají.

Zanalýzy společnosti EKOLAMP, která bezplatně zajišťuje zpětný odběr a likvidaci vysloužilých osvětlovacích zařízení, vyplývá, že řada soukromých i státních organizací zbytečně platí za služby zpětného odběru a likvidace světelných zdrojů a průmyslových svítidel, a to přes skutečnost, že instalace sběrných nádob, svoz, likvidace a pomoc s administrativní agendou jsou financovány z již vybraných prostředků.

"Více než 60 % institucí dobrovolně platí nemalé částky komerčním odpadovým firmám za služby spojené s likvidací odpadu, které si však již předplatili při nákupu elektrozařízení," komentuje interní průzkum Radoslav Chmela, zástupce společnosti EKOLAMP.

Zpětný odběr a recyklaci platíme již při koupi elektrozařízení

Jde o takzvaný příspěvek na recyklaci, který je určený na zpětný odběr a recyklaci elektrozařízení. Firmy, ale i domácnosti, si předplácejí službu, na kterou mají nárok, jež je ekologická, ale přitom ji často nevyužívají. Naopak předáním vysloužilých osvětlovacích zařízení odpadové společnosti mimo režim zpětného odběru firma znovu zbytečně zaplatí za svoz a zpracování elektrozařízení v režimu nebezpečného odpadu.

Řada manažerů se nechová jako řádní hospodáři

Dobrovolné platby za odevzdání vysloužilých osvětlovacích zařízení jsou stěží akceptovatelné. Kvůli nehospodárnosti zodpovědných osob firmy ročně přicházejí o desetitisíce korun. "Lze to vysvětlit buďto neinformovaností, nebo pohodlností," dodává Radoslav Chmela.

Častým důvodem je také neochota měnit zavedené postupy a uzavírat další smlouvu s kolektivním systémem "jenom" kvůli úsporám v řádu tisíců korun ročně. "Některým manažerům je prostě jedno, že by mohli ušetřit. Ekologická likvidace nebezpečného odpadu je také nezajímá," dodává Radoslav Chmela.

Více informací o správné likvidaci osvětlovacích zařízení je k dispozici na www.ekolamp.cz.

AUTOR: Petra Kovářová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů