Pátek, 29. března 2024

Nanotechnologie pomůže předcházet infekčním onemocněním i ve školách

Zní-li to vše snad jako pohádka, pak se lze odvolat na úspěšné výsledky testů účinnosti nanonátěrů v pražském Státním zdravotním ústavu i ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě...

Nanotechnologie pomůže předcházet infekčním onemocněním i ve školách

Kde si v malých sídlech udrželi svou mateřskou či základní školu, bývají na ni obvykle patřičně hrdí. Ale i ve větších obcích a městech považují školy za svou vizitku a udržují je v co nejlepším stavu - o snaze mít v nich kvalitní pedagogy ani nemluvě. Nyní se před zřizovatele škol z řad municipalit staví nová výzva: Totiž zasadit se rovněž o snižování nemocnosti >>svých<< předškoláků a žáků. Příležitost k tomu už existuje.

Počátkem října totiž v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR představila společnost Advanced Materials-JTJ, s. r. o. (AMJTJ) médiím druhou generaci nátěrových hmot s fotokatalytickým antibakteriálním účinkem. Nátěry řady Protectam FN(R), které AMJTJ vyvinula, patentovala a nyní již také vyrábí, nejen účinně čistí vzduch od škodlivin, alergenů a nepříjemných pachů, ale také efektivně likvidují mikroorganismy včetně virů a bakterií působících závažná onemocnění.

CO UMÍ JEDEN METR ČTVEREČNÍ

Multifunkční antibakteriální nátěry na bázi nanotechnologií vyžadují pouze jediné: Aby - naneseny na příslušný povrch - byly vystaveny slunečnímu svitu, případně je nutno je aktivovat ultrafialovým světlem z umělého zdroje (350-370 nm). V kontaktu s aktivovaným FN(R) povrchem jsou viry likvidovány prakticky okamžitě a i ty nejodolnější bakterie jsou zabity během pár desítek minut (viz box). Nezanedbatelný je fakt, že škodlivé mikroorganismy nejsou schopny vytvořit proti fotokatalytickému >>spálení<< rezistenci (odolnost), neboť nemutují, jako tomu bývá při použití chemických dezinfekcí nebo antibiotik.

Podle Ing. Jana Procházky, Ph.D., jednatele AMJTJ, už pouhý 1 m2 takto ošetřené plochy za rok vyčistí zhruba 3 miliony m3 vzduchu. Není nutné nanášet nanonátěry na všechny vnitřní stěny místností. Stačí jimi ošetřit strop a využít efektu, že teplý vzduch stoupá vzhůru, v kontaktu s nanonátěrem na stropě se zbaví virů, bakterií, alergenů, pachů, toxinů, organických nečistot - ba i smogu, načež klesá zpět dolů.

POHÁDKA? NIKOLIV, TVRDÍ SVORNĚ VĚDCI I MATEŘSKÁ ŠKOLA

Zní-li to vše snad jako pohádka, pak se lze odvolat na úspěšné výsledky testů účinnosti nanonátěrů v pražském Státním zdravotním ústavu i ve Zdravotním ústavu se sídlem v Ostravě.

Stejně přesvědčivě ovšem znějí i slova Libuše Klimundové, ředitelky Mateřské školy v Paskově (okr. Frýdek-Místek). >>Když jsme se po aplikaci nátěru letos v únoru vrátili do třídy, připadala mi třída jiná - jasnější. A po pár dnech z ní zmizel i charakteristický "školkový" pach,<< uvedla v rubrice Reference na webu www.fn-nano.cz společnosti AMJTJ. >>Po deseti dnech od aplikace nátěru na strop třídy došlo k měření a zjištění nového stavu v naší třídě (prováděl to Zdravotní ústav v Ostravě). Výsledek byl následující: Mikroorganismy ve třídě po aplikaci klesly o 32 %... Letos v únoru průměr docházky činil ještě 13,2 dítěte. Ale již v březnu docházka stoupla o 31,8 %. A to zrovna celý kraj zasáhla chřipková epidemie,<< dodala Libuše Klimundová.

>>Při dalším měření v srpnu, tedy po půl roce od aplikace nátěru, celkový počet mikroorganismů v této MŠ klesl o 57 % oproti původnímu stavu a na ošetřených zdech nebyly zjištěny vůbec žádné,<< doplnil Ing. Petr Michálek ze společnosti nano4people, která nanonátěry Protectam FN(R) aplikuje.

Za zaznamenání stojí i tato slova Libuše Klimundové: >>Opakované malování, které v MŠ musíme podle vyhlášky provádět každé dva roky, se po aplikaci nanonátěru prodlužuje až na sedm let<

V OSTRAVĚ MŮŽE VZNIKNOUT GIGANTICKÁ ČISTIČKA VZDUCHU

Nátěry Protectam FN<< jsou uplatněny i v předškolním zařízení VŠB-TU v Ostravě, ZŠ, gymnáziu PORG Ostrava-Vítkovice, Hospicu Frýdek-Místek, na oční klinice Gemini ve Zlíně, ale též v ordinacích lékařů, zdravotnických zařízeních, kancelářích aj.

Nanonátěry mají i venkovní využití. Společnosti Advanced Materials a nano4people v Ostravě plánují ošetřit nanonátěry zhruba 10 000 m2 venkovních ploch v jediné lokalitě, aby se v ní vytvořilo příznivé mikroklima s nižším výskytem škodlivin.

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Čím je dána antibakteriální účinnost multifunkčních nanonátěrů

Silná antibakteriální účinnost je zprostředkována fotokatalytickým efektem. Jde o excitaci oxidu titaničitého UV-A světlem, kde se Protectam FN<< nátěr okamžitě aktivizuje při dopadu světla a vytváří vysoce oxidační povrch, který dokáže účinně eliminovat viry, bakterie a další mikroorganismy. Pokud se aktivované vrstvy dotkne virus, bakterie nebo mikroskopická částice okamžitě reagují se vzdušným kyslíkem a dojde k jejich rozložení postupně až na molekuly vody, oxidu uhličitého a dalších zdraví neohrožujících látek. Na nátěru se stejným způsobem rozkládají toxiny pocházející z uhynulých bakterií a mikroorganismů.

Fotokatalytická antibakteriální účinnost je závislá na přítomnosti ultrafialového světla a jeho intenzitě.

ZDROJ: NANO4PEOPLE

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů