Úterý, 19. března 2024

Za třídění odpadů se u barevných kontejnerů v Karviné budou rozdávat dárky

Za třídění odpadů se u barevných kontejnerů v Karviné budou rozdávat dárky

Jaké je tajemství barevných kontejnerů? Pokud lidé správně třídí odpady, je z nich možné vyrobit nové věci. Na vlastní oči se o tom mohou přesvědčit obyvatelé Karviné. Od 6. prosince bude speciální recyklační hlídka rozdávat přímo v ulicích města dárky vyrobené z recyklovaného papíru a plastu. Podmínka pro získání dárku bude jednoduchá. Stačí třídit papír a plasty do barevných kontejnerů v přítomnosti recyklační hlídky.

Speciální předvánoční akce s názvem Tajemství barevných kontejnerů zaměřená na třídění odpadů bude probíhat v ulicích Karviné od pátku 6. prosince až do středy 11. prosince. Recyklační hlídka bude podle stanoveného harmonogramu vždy od 10 do 17 hodin v označeném autě objíždět barevné kontejnery v různých částech města. Právě u barevných kontejnerů budou lidé odměněni za to, že třídí odpady. Pokud přijdou občané třídit do patřičných barevných popelnic plasty, papír nebo sklo, budou si moci od recyklační hlídky vzít milý dárek. Buď speciální nákupní tašku vyrobenou z osmdesáti procent recyklovaných PET lahví, nebo zajímavou propisku vyrobenou z recyklovaného papíru. Lidé tak přímo na vlastní oči zjistí, co je možné vyrobit z tříděného odpadu. Navíc každý, koho přistihne recyklační hlídka třídit odpady do barevných kontejnerů, se může po vyplnění slosovatelného kupónu zařadit do soutěže o skvělé předvánoční dárky - hlavní cenu značkový tablet Samsung nebo devět speciálních sad tašek na třídění odpadu do domácností. Výherci budou vylosování ve středu 11. prosince od 16:30 hodin během Karvinského vánočního jarmarku přímo na pódiu na Masarykově náměstí.

Akce Tajemství barevných kontejnerů má lidem v Karviné ukázat, že tříděný odpad je možné druhotně využít, tedy recyklovat. "Občané Karviné se rok od roku v třídění odpadu lepší. Proto jim chceme touto akcí přiblížit, proč je to smysluplné a co lze z tříděného odpadu vyrobit. Věříme, že naše zajímavá předvánoční akce s recyklovanými dárky bude lidi ještě více k třídění odpadu motivovat," upřesnil náměstek primátora Ing. Lukáš Raszyk. Zapravdu náměstkovi primátora dávají statistiky. Jen v minulém roce obyvatelé Karviné vytřídili přes tisíc sto tun plastů, papíru a skla a zlepšili se tak v třídění odpadu meziročně o 17 %. Například recyklované plasty vytříděné v Karviné v uplynulém roce by mohly během letošní zimy zahřát téměř všechny obyvatele města. Z PET láhvi vytříděných v Karviné by totiž bylo možné vyrobit zhruba 53 000 fleecových mikin. Dobře by posloužil také recyklovaný papír vytříděný v Karviné. Z něj by se dalo vyrobit takřka 1 250 000 rolí toaletního papíru. To bezpečně pokryje spotřebu obyvatel Karviné na čtvrt roku.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů