Úterý, 19. března 2024

NOVÉ PUBLIKACE LIPKY: DOBRÁ ZPRÁVA PRO UČITELE, KTEŘÍ CHTĚJÍ OZVLÁŠTNIT SVOJI VÝUKU

NOVÉ PUBLIKACE LIPKY: DOBRÁ ZPRÁVA PRO UČITELE, KTEŘÍ CHTĚJÍ OZVLÁŠTNIT SVOJI VÝUKU

Pro všechny pedagogy ze středních škol, kteří chtějí žáky ve svých hodinách překvapit něčím novým, připravila Lipka několik nových publikací - celkem čtyři manuály výukových programů a čtyři sborníky plné rozličných nápadů a aktivit, které napoví, jak ve výuce představit témata udržitelného rozvoje.

Lipka - školské zařízení pro environmentální vzdělávání vydává celkem osm nových publikací určených pro žáky a pedagogy středních škol. Jedná se o publikace, které zastřešuje společné téma vzdělávání k udržitelnému rozvoji, a podrobněji se věnují čtyřem vybraným tématům, kterými jsou: občanská angažovanost, globální problémy, ekosystémové služby a environmentální aspekty potravin. První čtyři publikace jsou manuály čtyř nových výukových programů, které se věnují právě zmíněným tématům. "Tyto výukové programy mohou žáci s pedagogem absolvovat buď na pracovišti Lipky Kamenná v Brně, nebo si je pedagog může odučit ve škole sám díky podrobnému manuálu, který obsahuje jak metodiku výukového programu, potřebné pomůcky a přílohy, tak nezbytný odborný informační podklad k danému tématu," představuje první čtyři publikace koordinátorka projektu Hana Klenovská z Lipky.

Zbylé čtyři publikace jsou už určeny přímo do výuky na středních školách, tvoří je vždy soubor několika kratších výukových aktivit, které doplňují nebo rozšiřují témata výukových programů. Každá z těchto kratších výukových aktivit ale může být vyučována samostatně nezávisle na výukovém programu. Aktivity jsou vhodné k zařazení do výuky v rámci různých vzdělávacích oblastí i průřezových témat a to jak na gymnáziích, tak na středních odborných školách či učilištích.

Díky projektu Vzdělávání k udržitelnému rozvoji pro střední školy jsou publikace pedagogům k dispozici zdarma. Pedagogové, kteří mají o některou z nich zájem, si o ni mohou napsat koordinátorce projektu Haně Klenovské (hana.klenovska@lipka.cz).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů