Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V souladu s obecně závaznou vyhláškou Statutárního města Pardubic č. 10/2012 o "zabezpečení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění a odstraňování komunálních odpadů ve městě Pardubicích" je snahou, aby docházková vzdálenost mezi jednotlivými kontejnerovými stanovišti separovatelných složek komunálních odpadů byla cca 200 m. V současné době, mají občané města k dispozici 479 kontejnerů na plasty, 357 kontejnerů na barevné sklo a 305 kontejnerů na papír. Všechny kontejnery jsou rozmístěny v rámci současných 374 stanovišť. Z důvodu, že je snahou počty kontejnerů každoročně navyšovat (v roce 2013 bylo navýšení o 100 kontejnerů všech tří komodit).

Někdejší slávu největšího ze čtrnácti ostrovů Brioni na Jadranu se snaží oživit chorvatská vláda. Hledá pro něj soukromého investora. Ostrov Velký Brion, který byl oblíbeným místem odpočinku jugoslávského komunistického vůdce Josipa Broze Tita, by se měl po letech znovu stát vyhledávaným turistickým letoviskem.
Koncesi na jeho využití chce chorvatská vláda podle ministra turistiky Darka Lorencina prodat za 200 až 300 milionů eur (až 8,3 miliardy Kč).
"Chceme vytvořit bezprecedentní turistický produkt podle zcela nového konceptu, který spojí turistiku s ochranou životního prostředí, historií a mořem," řekl ministr Lorencin, jejž citovala italská agentura ANSA. Vláda podle něj doufá, že nového investora najde do letošního podzimu.

Chystané zpoplatnění německých dálnic pro osobní auta nabídne vedle celoroční asi i týdenní a měsíční známku. Podle magazínu Der Spiegel to předpokládá nový německý ministr dopravy Alexander Dobrindt. Kromě toho chce zavést slevu pro auta s menším obsahem motoru a také pro auta, která jsou vstřícná k životnímu prostředí. Možnost zaplatit mýtné i na kratší dobu, než je jeden rok, požaduje Evropská unie.

Nová zelená úsporám začne od dubna, na financování státního programu půjde letos 1,9 miliardy korun, téměř o miliardu více než loni. Nová zelená úsporám, která navazuje na stejnojmenný program z loňského roku, se zaměřuje na snižování energetické náročnosti rodinných domů, na výstavbu rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností a na efektivní využití zdrojů energie. Podmínky programu jsou v podstatě stejné, liší se jen v technických detailech.

Kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně podala Ostrava kvůli zamítnutí žaloby na stát za znečištěné ovzduší. Ostrava se žalobou z jara 2010 domáhala ochrany před údajně nezákonnými zásahy vlády, ministerstva životního prostředí a ministerstva dopravy, které podle města nedostatečně a neefektivně chrání čistotu ovzduší a nevytvořily funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů